Pomalu dušené hovězí s křupavým zelím a kořenovou zeleninou

Pomalu dušené hovězí s křupavým zelím a kořenovou zeleninou
Příprava: 30 minut Vaření: 650 minut Počet porcí: 6

Hledáte recept na perfektní sváteční večeři? Pak vyzkoušejte třeba toto luxusní hovězí maso se zeleninou připravované v pomalém hrnci.

Ingredience

Na hovězí maso:

  • 1 200 g hovězího masa vhodného na dušení
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1 lžička uzené papriky    
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru   
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1 lžíce octa octa
  • 1/4 lžičky drcené mořské soli
  • 3 bobkové listy
  • 1 polévková lžíce tuku ze slaniny (nebo kokosového či extra panenského olivového oleje)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo tapiokové mouky

Na zeleninu:

  • 3 mrkve
  • 2 tuříny
  • 1 cibule
  • 1 vodnicce
  • 1 brambora
  • 1 malá hlávka bílého zelí
  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, přepáleného tuku ze slaniny nebo rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička černého pepře
  • mořská sůl

Postup

  1. V misce smíchejte hořčici, papriku, černý pepř a česnek.
  2. Maso osušte papírovou utěrkou a ze všech stran ho rovnoměrně posypte kořením a rozetřete prsty.
  3. Nechte maso na talíři alespoň 30 minut odležet, aby dosáhlo pokojové teploty.
  4. V malém hrnci přiveďte k varu vývar, víno, ocet, sůl a bobkové listy.
  5. Ztlumte plamen na nejnižší a udržujte horké.
  6. V těžké pánvi rozpalte tuk nebo olej.
  7. Když se začne třpytit, přidejte maso a opékejte asi tři minuty z každé strany.
  8. Dejte vývar do velkého pomalého hrnce na Low.
  9. Přidejte hovězí maso.
  10. Přikryjte a vařte 8-10 hodin.
  11. Když je maso hotové, vyndejte ho na prkénko.
  12. Šťávu z pánve sceďte do malého hrnce, ale nejprve odstraňte většinu tuku.
  13. Do malé misky dejte 1/4 šálku šťávy spolu s kukuřičným škrobem nebo tapiokovou moukou a šlehejte do hladké kaše.
  14. Dejte pánev na střední teplotu a přiveďte k varu.
  15. Vařte omáčku, dokud nezhoustne.
  16. Veškerou zeleninu oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky.
  17. Zelí nakrájejte na měsíčky, odstraňte jádřince.
  18. Zeleninu pořádně promíchejte s olejem nebo tukem.
  19. Posypte černým pepřem a malým množstvím mořské soli.
  20. Zeleninu rozprostřete na pekáč, přikryjte alobalem a dejte do lednice.
  21. 40 minut před podáváním předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
  22. Vyjměte pekáč z chladničky a před vložením do trouby se ujistěte, že má zelenina pokojovou teplotu.
  23. Pečte 30 minut, dokud zelenina po propíchnutí vidličkou nebude měkká, poté sejměte alobal a pečte dalších 10 minut, dokud zelenina nebude zvenčí křupavá a uvnitř měkká.
  24. Podávejte s omáčkou a masem.
Hovězí maso servírované na talíři se zeleninou a zalité omáčkou.
www.migrainereliefrecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.