Tento jednoduchý recept na boršč bez masa z jednoho hrnce vám zabere pouhých 30 minut! Lahodná a zdravá zimní polévka z řepy plná živin je snadným obědem nebo i večeří o všedním dni.
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 středně velká cibule
- 2 středně velké mrkve
- 2 středně velké červené řepy
- 2 litry zeleninového vývaru
- 2 brambory
- 1/4 hlávky bílého zelí
- 2 bobkové listy
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 4 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru
- sůl
- černý pepř
- (veganská) zakysaná smetana na ozdobu
- žitný chléb k podávání
Postup
- Nakrájejte si cibuli, mrkev, řepu, brambory a zelí.
- Mrkev a řepu můžete také nastrouhat pomocí struhadla.
- Zahřejte velký hrnec na středně vysoké teplotě.
- Přidejte rostlinný olej, na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a červenou řepu a za častého míchání restujte asi 5 minut.
- Do hrnce přidejte horký zeleninový vývar, na kostičky nakrájené brambory, nakrájené zelí a bobkové listy, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut.
- Do hrnce přidejte citronovou šťávu, rajčatový protlak, nasekaný česnek, nasekaný kopr, sůl a pepř.
- Přikryjte a vařte dalších 5 minut.
- Před podáváním nechte ještě 15 minut odpočívat pod pokličkou.
- Ozdobte lžící (veganské) zakysané smetany a dalším čerstvým koprem.
- Podávejte s žitným chlebem.
- Užijte si to!
Vyzkoušejte i naše další recepty na guláše bez masa 5x jinak! Budete sami překvapeni, že vám v nich maso vůbec nechybí. Máme pro vás variantu z fazolí, hub nebo třeba brambor.