Vychutnejte si nejen během podzimních dní tuto lahůdku z jednoho pekáče. Příprava je snadné a chutě jsou delikátní! Kombinace kuřecího masa, sezónní zeleniny, jablek a slaniny je neodolatelná.
Ingredience
- 5 kuřecích stehen s kostí a kůží
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku, nasekaného
- 1 polévková lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 polévková lžíce šalvěje
- 1 polévková lžíce rozmarýnu
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 velký batát (asi 450 g), neoloupaný, nakrájený na 2 cm kostky
- 500 g růžičkové kapusty, nakrájené na poloviny
- 2 střední červená jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na půlměsíčky o tloušťce asi 3/4 palce
- 2 cibule šalotky, oloupané a nakrájené na plátky silné asi 2 cm
- 4 plátky uzené slaniny, nakrájené na 2,5 cm kousky
- 2 lžíce nasekané petrželky, na ozdobu (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
- Dejte 2 lžíce olivového oleje, červený vinný ocet, česnek a bylinky do uzavíratelného sáčku.
- Přidejte kuře, dochuťte solí a pepřem, poté sáček uzavřete a směsí masírujte kuře tak, aby se bylinky rovnoměrně rozložily.
- Dejte stranou a nechte chvíli odpočívat.
- Rozložte sladké brambory, růžičkovou kapustu, jablka a šalotku na plech o rozměrech 45 x 33 cm.
- Pokapejte zbývajícími 2 lžícemi olivového oleje, poté promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
- Kuřecí stehna položte na vrstvu zeleniny/jablek.
- Oddělte všechny kousky slaniny, které by mohly být slepené, a poté posypte slaninou směs zeleniny a jablek.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud kuře a zelenina nezezlátnou, asi 30 – 35 minut.
- Grilujte během posledních několika minut, aby bylo kuře krásně zlatavé a křupavější.
- V případě potřeby ozdobte petrželkou a podávejte teplé.
Vychutnejte si také šťavnaté kuřecí maso připravované v alobalu 5x jinak. Je to delikatesa!