Mák společně s tvarohem je asi nejoblíbenější kombinace na náplň do buchet. Babiččino kynuté těsto a v něm tato náplň, vyvolává vzpomínky na prázdniny na vesnici.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 600 g hladké mouky
- 2 vejce
- 120 g cukru krupice
- 100 g másla
- Špetka soli
Na makovou náplň
- 150 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 60 g cukru krupice
- Lžička skořice
- 50 g rybízové marmelády
- Lžíce šťávy z citronu
Na tvarohovou náplň
- 250 g tučného tvarohu
- Vejce
- Rozinky namočené v rumu
- 50 g moučkového cukru
- Vanilkový cukr
Postup
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zasypeme trochou mouky
- Na 10 minut odložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek
- Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, cukr a promícháme
- Když se ingredience spojí, přidáme máslo a sůl
- Hotový kvásek do směsi vylijeme a zpracujeme lepivé těsto
- Pokud těsto lepí příliš, přidáme trouchu mouky
- Hotové těsto přikryjeme a necháme kynout, alespoň hodinu
- Mezitím si připravíme náplň
- Do hrnce dáme mák, mléko a cukr
- Směs v hrnci začneme pomalu zahřívat na střední teplotu a mícháme
- Vaříme přibližně po dobu 10 minut
- Mák se musí pořádně provařit, aby nebyla náplň suchá
- Když je maková směs uvařená, sundáme hrnec z tepla a přidáme zbylé přísady
- Promícháme a necháme vychladnout
- Na duhou náplň smícháme rozinky s tvarohem, cukry a vejcem a promícháme
- Když je těsto vykynuté, znovu ho na prohněteme a začneme z něj ukrajovat kousky těsta
- Ty vytvarujeme do placičky
- Doprostřed každé placky dáme trochu tvarohové náplně a trochu makové náplně
- Placičky zabalíme, tak aby náplň nemohla vytéct, a dáme do vymazaného pekáče
- Když je pekáč naplněný necháme ho asi 30 minut odstát, aby buchty znovu nakynuly
- Buchty poté potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby
- V troubě pečeme na 180 stupňů asi 30 minut
- Upečené buchty potřeme směsí rozpuštěného másla a zbylého rumu z rozinek
- Podáváme studené a posypané cukrem