Typickou dobrůtkou pro svátky jara je jednoznačně bochánek, o kterém by se dalo hovořit jako o jednom z hlavních symbolů českých Velikonoc.
Připravuje se z kynutého těsta a milujeme jej hlavně s teplým kakaem nebo bílou kávou. Jak lépe odstartovat sváteční den než právě s touto dobrůtkou ke snídani.
Další, co by ve vašem sešítku určitě nemělo chybět, jsou recepty na velikonoční nádivku, která je také během těchto svátků zcela nepostradatelná.
Ingredience:
- 2,5 hrnku (330 g) polohrubé mouky
- 1/2 hrnku (120 ml) vlažného mléka
- 2/3 kostky rozpuštěného nesoleného másla (70 g)
- 2 žloutky
- 1/3 hrnku (65 g) krystalového cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 2 polévkové lžíce (35 g) rozinek
- 2 lžíce (35 g) loupaných mandlí
- 1-2 lžičky vanilkové esence nebo 1 sáček vanilkového cukru
- čerstvě nastrouhaná citronová kůra z 1/2 – 1 citronu
- špetka soli
- rum na namáčení rozinek (cca 4 – 5 lžic)
Na dokončení:
- 1 vejce
- 1 – 2 hrsti loupaných mandlí
Postup:
- Začneme tím, že si den předem namočíme rozinky do rumu a zakryjeme talířkem.
- Následující den prosejeme do velké mísy mouku, uprostřed utvoříme důlek, do něj dáme sušené droždí, lžičku cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka.
- Jemně promísíme s trochou mouky, aby se utvořilo řídké těsto. Poté mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout po dobu 30 minut.
- Po uplynutí této doby přidáme vlažné rozpuštěné máslo, zbývající mléko, cukr, žlutky, sůl, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a uhněteme hladké vláčné těsto, ideálně pomocí dřevěné vařečky. Pokud máme stojánkový kuchyňský mixér s hnětacím hákem, pak těsto připravíme v něm.
- Když je těsto vypracované, přidáme do mísy nasekané mandle s namočenými rozinkami a zapracujeme do těsta, přičemž rum z rozinek zatím odložíme stranou.
- Hotové těsto zakryjeme a dáme na teplé místo na 30 minut kynout.
- Plech vyložíme pečicím papírem, z těsta vytvarujeme bochánek, položíme na plech a necháme ještě hodinu kynout.
- Po posledním kynutí utvoříme na vršku bochánku křížek, a to ostrým nožem nebo pomocí nůžek.
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Rozklepneme jedno vejce, přidáme rum z rozinek a vidličkou našleháme. Potřeme celý povrch mazance, posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 30 minut.
- Na konci pečení zapíchneme do mazance dřevěnou špejli, pokud je suchá a těsto nelepí, můžeme jej vyjmout, pokud je na špejli nalepené těsto, necháme mazanec ještě 10 minut péct.
- Pak už jen stačí vyjmout z trouby a nechat vychladnout.
Tip: Zkuste potřít plátky mazance tenkou vrstvou čerstvého nesoleného másla a ozdobit marmeládou nebo medem, je to vynikající lahůdka.