Sladké pochoutky k svátkům jara patří a když k tomu ještě přidáme ovocnou složku, máme jistotu, že si pochutnáme i se svými blízkými či přáteli.
Ingredience:
Na kvásek:
- 20 g čerstvého droždí
- 120 g mléka
- 1 polévková lžíce cukru krystal
- 1 lžíce mouky
Na těsto:
- 3 g soli
- 140 g cukru krystal
- 50 g čerstvého nesoleného rozpuštěného másla
- 3 vejce
- 340 g polohrubé mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 160 g rozinek a kandovaného ovoce (v poměru cca 50:50)
- 250 g plnotučného tvarohu (lépe když nebude z vaničky)
- Na dohotovení:
- 100 g brusinek
- 70 g krystalového cukru
Postup:
- Zahřejeme mléko, aby bylo vlažné a rozpustíme v něm droždí, po lžíci cukr i mouku. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme 15 minut kynout.
- Do nádoby kuchyňského robota rozklepneme vejce, přidáme cukr a našleháme do pěny.
- Poté vmícháme tvaroh, rozpuštěné máslo, sůl a vanilku. Rozmixujeme na hladkou hmotu.
- Přilijeme kvásek a znovu dobře promícháme.
- Prosejeme mouku do misky a přisypeme do nádoby robota.
- Nakonec přihodíme rozinky s kandovaným ovocem a znovu dobře promícháme. Zatím odložíme stranou.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vyšší obdélníkovou formu vyložíme pečícím papírem.
- Mezitím dáme do malého hrnce či pánve brusinky, přisypeme cukr a necháme 5 minut povařit.
- Poté odstavíme, aby směs trochu vychladla a přidáme do těsta. Opatrně promícháme a vlijeme do připravené formy.
- Vložíme do předehřáté trouby, zakryjeme alobalem nebo kusem pečícího papíru.
- Pečeme prvních 10 minut na 180 stupňů, potom teplotu snížíme na 150°C a necháme péct ještě 35 – 40 minut. Mazanec nesmí být vysušený.
Tip: Neváhejte mrknout i na další pochoutky, které nesmí o těchto svátcích na stole chybět, a to jsou zajímavé recepty na velikonoční jidáše.