Tento mazanec má tu výhodu, že se s těstem pracuje na výbornou. Tato slaďoučká pochoutka vykouzlí úsměv na rtech nejen vám, ale i vaší rodině a přátelům. Co potěší je univerzálnost těsta, díky čemuž můžete měnit příchutě podle libosti.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 hrnek teplého plnotučného mléka
- 1 lžička aktivního suchého droždí
- 1/4 hrnku teplé vody
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 4 a 1/2 hrnku hladké mouky (někdy až 5 hrnků)
- 1/2 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
- Trochu mléka na potření
- Hnědý cukr na posypání
Na polevu:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 – 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- ¼ hrnku opražených nakrájených mandlí
Postup:
- Do mísy stojanového mixéru dáme teplou vodu. Přidáme droždí, promícháme a zakryjeme čistou utěrkou. Necháme cca 5 minut odstát, dokud kvásek nebude pěnit.
- Přidáme teplé mléko, cukr, vejce, nasadíme hnětací hák a několikrát promícháme, dokud se vše nespojí.
- Přisypeme 1/3 z celkového množství mouky, sůl a znovu zamícháme. Při nízké rychlosti přilijeme rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a promícháme.
- Přihodíme zbytek mouky, jen párkrát zamícháme, a nakonec mixér vypneme, mísu vyjmeme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 15 minut odpočinout.
- Poté vrátíme mísu na stojan, zapneme na střední rychlost a necháme hníst zhruba 6 až 8 minut, aby nám vzniklo lesklé, hladké a lehounce lepivé těsto.
- Hotové těsto přendáme do misky vymazané máslem či olejem, přetočíme, aby bylo namazané i z druhé strany a zakryjeme potravinovou fólií. Dáme na teplé místo kynout asi na 1 hodinu.
- Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a těsto vyjmeme z misky na pomoučený vál. Prohněteme a rozdělíme na 3 stejně velké části.
- Každou část vytvarujeme do provazce o délce cca 30 cm. Všechny tři provazy pak oložíme vedle sebe, spojíme jejich konce a propleteme je, aby vznikl pletenec.
- Zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou, aby mohl pletenec ještě 30 minut kynout. Pak si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Povrch mazance potřeme mlékem a posypeme hnědým cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 – 40 minut dozlatova.
- Upečené můžeme ještě poprášit cukrem.