Jemná sladká buchta

Jemná sladká buchta

Tento mazanec má tu výhodu, že se s těstem pracuje na výbornou. Tato slaďoučká pochoutka vykouzlí úsměv na rtech nejen vám, ale i vaší rodině a přátelům. Co potěší je univerzálnost těsta, díky čemuž můžete měnit příchutě podle libosti.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 hrnek teplého plnotučného mléka
  • 1 lžička aktivního suchého droždí
  • 1/4 hrnku teplé vody
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 4 a 1/2 hrnku hladké mouky (někdy až 5 hrnků)
  • 1/2 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
  • Trochu mléka na potření
  • Hnědý cukr na posypání

Na polevu:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 – 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • ¼ hrnku opražených nakrájených mandlí

Postup:

  • Do mísy stojanového mixéru dáme teplou vodu. Přidáme droždí, promícháme a zakryjeme čistou utěrkou. Necháme cca 5 minut odstát, dokud kvásek nebude pěnit.
  • Přidáme teplé mléko, cukr, vejce, nasadíme hnětací hák a několikrát promícháme, dokud se vše nespojí.
  • Přisypeme 1/3 z celkového množství mouky, sůl a znovu zamícháme. Při nízké rychlosti přilijeme rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a promícháme.
  • Přihodíme zbytek mouky, jen párkrát zamícháme, a nakonec mixér vypneme, mísu vyjmeme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 15 minut odpočinout.
  • Poté vrátíme mísu na stojan, zapneme na střední rychlost a necháme hníst zhruba 6 až 8 minut, aby nám vzniklo lesklé, hladké a lehounce lepivé těsto.
  • Hotové těsto přendáme do misky vymazané máslem či olejem, přetočíme, aby bylo namazané i z druhé strany a zakryjeme potravinovou fólií. Dáme na teplé místo kynout asi na 1 hodinu.
  • Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a těsto vyjmeme z misky na pomoučený vál. Prohněteme a rozdělíme na 3 stejně velké části.
  • Každou část vytvarujeme do provazce o délce cca 30 cm. Všechny tři provazy pak oložíme vedle sebe, spojíme jejich konce a propleteme je, aby vznikl pletenec.
  • Zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou, aby mohl pletenec ještě 30 minut kynout. Pak si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Povrch mazance potřeme mlékem a posypeme hnědým cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 – 40 minut dozlatova.
  • Upečené můžeme ještě poprášit cukrem.
Glazovaný pletený velikonoční chléb k šálku kávy.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.