Francouzský Croquembouche

Francouzský Croquembouche

Nejoblíbenější dort, který se podává na francouzských svatbách. Postup je jeden z těch složitějších, a proto bychom ho doporučili spíše zkušenějším a zručnějším kuchařům a cukrářům, kteří jsou v kuchyni jako doma.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 185 g hladké mouky
  2. 175 g másla (nakrájeného na kousky)
  3. 6 vajec

Na krém

  1. 9 žloutků
  2. 150 g moučkového cukru
  3. 50 g hladké mouky
  4. nastrouhaná kůry ze 2 citronů
  5. 4 lžíce citronové šťávy
  6. 500 ml plnotučného mléka
  7. 7 lžic citronového likéru nebo likéru s pomerančovou příchutí

Na ozdobu

  1. 400 g bílé čokolády
  2. 200 g moučkového cukru
  3. 175 g pocukrovaných mandlí

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  2. 3 velké plechy na pečení lehce vytřeme máslem
  3. Máslo dáme do hrnce se 450 ml vody a pomalu zahříváme, dokud se máslo nerozpustí
  4. Poté máslo přivedeme k varu a přidáme najednou prosetou mouku
  5. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne koule z másla
  6. Tu necháme 5 minut chladnout
  7. Po troškách k ní začneme zašlehávat vejce (možná nebudou potřeba všechny)
  8. Dobře vše promícháme, dokud směs není lesklá a propojená
  9. Směs dáme do cukrářského pytlíku
  10. Na připravené plechy začneme tvarovat kolečka o průměru 2 centimetrů
  11. Mezi kolečky necháme prostor, aby se měly kam zvětšovat
  12. Měli bychom vytvořit přibližně 75 koleček
  13. V troubě je pečeme 25 minut
  14. Kolečka se musí zvednou a zezlátnout
  15. Když jsou větrníčky upečené, na boku každého uděláme malý 1 centimetrový zářez, aby mohla unikat pára
  16. A vrátíme zpět do trouby na dalších 5 minut, aby oschly
  17. Poté vyndáme na mřížku ať úplně vychladnou
  18. Na krém smícháme žloutky, cukr, mouku, kůru a šťávu a citronu
  19. Vyšleháme si hladký krém
  20. Ve velkém hrnci přivedeme k varu mléko
  21. Když se mléko začne vařit, ihned přilijeme vaječnou směs a dobře mícháme
  22. Snížíme na střední teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne
  23. Vmícháme likér a necháme krém úplně vychladnout
  24. Upečené větrníčku plníme citronovým krémem v cukrářském pytlíku
  25. Čokoládu si rozpustíme na vodní lázni a sundáme
  26. Uděláme si základní patro z několika větrníčků
  27. Na jejich vršky dáme čokoládu, která nám bude sloužit jako lepidlo
  28. Než přistoupíme k dalším vrstvám, musíme se ujistit, že je každý bochánek pevně zajištěn na svém místě
  29. Větrníčky vrstvíme jako pyramidu
  30. Pyramidu z větrníčků necháme odpočinout přes noc na chladném místě
  31. Na sirup přidáme 100 g cukru do hrnce s 5 lžícemi vody a jemně zahříváme a pomalu mícháme
  32. Cukr se musí rozpustit, aby vznikl sladký sirup
  33. Sirup přivedeme k varu a vaříme 4 – 6 minut, aby zezlátl
  34. Pomocí lžičky karamelem pokapáváme větrníkovou pyramidu a poprašte moučkovým cukrem

Nezapomeňte na tradiční svatební figurky znázorňující novomanžele, které na vršku dortu nesmí chybět.

Pyramida udělaná z větrníčků a ozdobená jako svatební dort.
Zdroj: brides.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.