Tento dort je specifický tím, že jeho povrch není potažený žádnou cukrářskou hmotou nebo marcipánem. Proto je takzvaně nahý, jen potřený krémem.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 450 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Lžička jedlé sody
- 350 g másla (změklého)
- 400 g cukru krystal
- 5 vajec
- Lžíce vanilkového extraktu
- 420 ml podmáslí
- 200 g čerstvých malin (nepovinné)
Na krém
- 350 g másla (změklého)
- 650 g moučkového cukru
- 6 lžic smetany ke šlehání
- Lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Tři dortové formy vymažeme a vysypeme moukou
- Do velké mísy smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
- Ve vedlejší míse smícháme máslo a cukr, dokud není směs zcela hladká
- Poté postupně začneme přidávat a zašlehávat vejce
- Vmícháme extrakt
- Postupně začneme přidávat suché ingredience a podmáslí
- Těsto mícháme tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí
- Těsto rovnoměrně nalijeme do připravených forem
- Korpusy pečeme přibližně 25 minut a průběžně provádíme test špejlí
- Korpusy necháme zcela vychladnout
- Na krém prošleháme máslo s moučkovým cukrem, smetanou, vanilkou a solí
- Šleháme na vysokou rychlost 3 minuty
- Pokud je krém příliš řídký, přidáme ještě cukr, pokud je krém příliš hustý, přidáme ještě 1 polévkovou lžíci smetany nebo ještě špetku soli, pokud je krém příliš sladká
- Jednotlivé korpusy prokládáme dostatečným množstvím krému a malinami, pokud jste se pro ně také rozhodli
- Zbývající polevu rozetřeme po stranách dortu a polevu vyhladíme
Velkým trendem posledních let je zdobit svatební dorty sušeným ovocem. A to nejlépe uděláte ve kvalitní sušičce ovoce. Pokud žádnou nemáte, anebo se pro nějakou teprve rozhodujete podívejte se na tyto skvělé recenze sušiček ovoce a rozhodně nešlápnete vedle.