Jednoduchý pokrm s houbami vám dokáže, že chutný guláš se udělat i bez masa. Podávejte ho s těstovinami nebo jakoukoli jinou přílohou a získáte tak vydatné jídlo plné živin.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 kg libovolných hub, nakrájených (na guláš se nejvíce hodí mladé tvrdé houby jako suchohřiby nebo praváky)
- 1 plechovka (400 ml) nakrájených rajčat
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 a ½ lžičky papriky
- 5 až 6 snítek čerstvého tymiánu
- sůl podle chuti
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte cibuli a opékejte, dokud cibule nezačne měknout, asi 4 minuty.
- Přidejte červenou papriku a restujte, dokud paprika a cibule nezačnou karamelizovat asi 3 až 5 minut.
- Přendejte na talíř a odložte stranou.
- Ve stejné pánvi rozehřejte jednu lžíci olivového oleje.
- Přidejte houby a za občasného míchání vařte, dokud se voda, kterou houby pustily, nezačne odpařovat.
- Houby ochuťte solí a sušeným česnekem a pokračujte ve vaření, dokud houby nezměknou, nezmenší objem a houbová tekutina se téměř neodpaří, ještě asi 5 až 7 minut.
- Přidejte předvařenou papriku a cibuli, nakrájená rajčata, zeleninový vývar, papriku a tymián.
- Dobře promíchejte.
- Přiveďte k varu, přikryjte, snižte plamen a nechte asi 20 minut probublávat.
- Užijte si to!