Tyto luxusní krokety z brambor, slaniny a dvou druhů sýra jsou křupavé zvenku, měkké uvnitř a zamiluje si je snad každý. Přesvědčte se o tom sami! Přinášíme vám také recept na skvělý dip, který krokety krásně doplní.
Ingredience
Na krokety:
- 1,4 kg brambor nakrájených na kostky
- 8 lžic másla
- ½ lžičky soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
- 2 lžíce mléka
- 1 velké vejce
- 6 plátků nakrájené slaniny
- ¼ šálku čerstvé petrželky, nasekané
- 110 g čedaru, nakrájeného na kostky
- 110 g sýra provolone, nakrájeného na kostky
- 1 šálek hladké mouky
- 3 velká vejce rozšlehaná
- 1 hrnek strouhanky
- rostlinný olej na smažení
Na dip:
- 1 šálek zakysané smetany
- 2 plátky slaniny, nakrájené
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 lžíce čerstvé, nasekané petrželky
- ¼ lžičky soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
Postup
- Umístíme brambory do hrnce a naplníme jej studenou vodou tak, aby brambory zcela pokryla.
- Do vody přidáme asi 1 lžičku soli a promícháme.
- Brambory přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
- Mezitím opečeme slaninu dokřupava.
- Pokud děláme i dip, orestujeme všechnu slaninu (celkem 8 plátků) dohromady a 1/4 z ní si necháme na dip.
- Brambory scedíme a přidáme je do velké mísy.
- Přidáme máslo, sůl, pepř, mléko, vejce a rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
- Vmícháme slaninu a petrželku.
- Připravíme si 3 mělké talíře, jeden s moukou, jeden s rozšlehanými vejci a jeden se strouhankou.
- Vejce a mouku můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
- Pro trochu kouřové chuti můžeme do mouky přidat trochu uzené papriky.
- Pomocí malé naběračky na zmrzlinu nabereme tolik směsi, aby se dala srolovat na porci velikosti golfového míčku.
- Do středu položíme malou kostku sýra čedar a provolone.
- Bramborovou směs obalíme kolem sýrů a vytvarujeme ji buď do koule nebo do tvaru válce.
- Položíme na talíř a opakujeme se zbývajícími přísadami.
- Krokety nejprve obalíme v mouce, poté je ponoříme do rozšlehaného vejce a nakonec je obalíme ve strouhance.
- Odložíme je na talíř, dokud nebudou připraveny ke smažení.
- Můžete je také dát asi na hodinu do lednice, to zajistí, že budou držet tvar.
- Přidáme rostlinný olej do pánve tak, abychom ho tam měli alespoň několik centimetrů, a zahřejeme jej na středně vysokou teplotu.
- Smažíme krokety po dávkách ( pouze asi 4 nebo 5 najednou, záleží také na tom, jak velký máte hrnec).
- Umístíme je na utěrkou vyloženou mísu, aby trochu vychladly.
- Nyní si připravíme dip.
- Přidáme všechny ingredience na dip do misky a promícháme.
- Krokety podávejte teplé s dipem.