Tento moučník má luxusní chuť i texturu a zajisté si ho oblíbíte. Kombinace těsta z máku a vanilky a lahodného krému z mascarpone je prostě nezapomenutelná!
Ingredience
Na těsto:
- 1 vanilkový lusk
- 2/3 šálku mléka
- 2/3 šálku máku
- 1 a 2/3 šálku dortové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 170 g másla pokojové teploty
- 1 šálek cukru
- 4 bílky pokojové teploty
- špetka soli
- 1/4 šálku cukru
Na krém:
- 230 g mascarpone
- 3 – 4 lžičky moučkového cukru podle chuti
- 1/3 šálku smetany ke šlehání deluxe
- kapka vanilkového extraktu
Postup
- Na krém jemně ušleháme mascarpone a cukr, dokud se nespojí.
- Přidáme smetanu a vanilku a mícháme, dokud nebude směs hladká a trochu zhoustlá.
- Pozor, nepřemixujeme, nebo se mascarpone začne rozpadat.
- Vzniklý krém dáme chladit do ledničky.
- Na těsto podélně rozkrojíme vanilkový lusk.
- Svaříme mléko s vanilkovým luskem.
- Mák dáme do misky a zalijeme mlékem povařeným s vanilkovým luskem.
- Ochladíme na pokojovou teplotu.
- Do mléčné směsi naškrábeme vanilkový lusk.
- Předehřejeme troubu na 160°C.
- Připravíme si 23 cm kulatou dortovou formu, vymažeme ji máslem, vysypeme moukou a dáme na ni pečící papír.
- Dortovou mouku, prášek do pečiva a sůl prosejeme do mísy.
- Šleháme máslo, dokud nebude světlé a nadýchané, asi 2 minuty.
- Postupně přidáváme 1 šálek cukru a pokračujeme ve šlehání, dokud nebude směs velmi světlá a krémová, asi 5 minut.
- Přidáváme po jedné třetině moučnou směs, střídavě s polovinou mléčně-makové směsi a zakončíme moučnou směsí.
- Zastavíme mixér těsně před důkladným rozmixováním a jemně dokončíme míchání ručně pomocí gumové stěrky.
- Bílky a špetku soli ušleháme na střední rychlost, aby se vytvořily měkké špičky.
- Pokračujeme ve šlehání a přidáváme 1/4 šálku cukru, jen po troškách.
- Zvýšíme rychlost na vysokou těsně před přidáním posledních pár lžiček cukru.
- Šleháme, dokud se nám nevytvoří špičky, které jsou tuhé a lesklé, asi 1 minutu.
- Třetinu vyšlehaných bílků zamícháme do těsta.
- Pokračujeme v opatrném přidávání zbývajících bílků a jemně promícháme.
- Těsto setřeme do připravené formy a pečeme asi 50 – 55 minut, nebo dokud špejle zasunutá do středu nevyjde čistá.
- Necháme 10 minut chladit na mřížce.
- Obratíme buchtu z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce.
- Ozdobíme krémem a servírujeme.
Máme pro vás i další recepty na závin s mákem na 5 způsobů. Je to perfektní sladká tečka ke kávě.