Ochutnejte pravé americké lívance, které jsou snadné, lehké a nadýchané a skvěle se hodí například pro víkendový brunch. Pokud si je chcete trochu ozvláštnit, přimíchejte do těsta velkou hrst čerstvých borůvek.
Ingredience
- 135 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 130 ml mléka
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 2 lžíce rozpuštěného másla (necháme mírně vychladnout) nebo olivového oleje, plus navíc na smažení
K podávání:
- javorový sirup
- máslo
Postup
- Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a moučkový cukr.
- V samostatné misce nebo džbánu lehce prošleháme mléko a vejce a poté zašleháme rozpuštěné máslo.
- Mléčnou směs vlijeme do moučné směsi a vidličkou šleháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Necháme těsto několik minut odstát.
- Na středním plameni rozehřejeme nepřilnavou pánev a přidáme kousek másla.
- Když se rozpustí, přidáme naběračku těsta (nebo dvě, pokud je vaše pánev dost velká na to, abyste smažili dva lívanečky současně).
- Bude se to zdát hodně husté, ale tak to má být.
- Počkáme, až vršek lívanečku začne bublat, poté ho otočíme a smažíme, dokud nebudou obě strany zlatavě hnědé a lívanec nabyde na tloušťku asi 1 cm.
- Opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto.
- Lívance můžeme udržovat teplé v troubě na nízkou teplotu, ale nejlépe chutnají čerstvé.
- Podáváme s máslem a javorovým sirupem.
Vyzkoušejte i naše další recepty na lívance z Ameriky. Překvapte svou rodinu luxusní snídaní!