Máme pro vás recept na nejlepší lívance bez mléka a vajec, jaký si dovedete představit! Potřebujete na ně jen 7 ingrediencí a jsou neuvěřitelně lehoučké, jemné a super nadýchané!
Ingredience
- 1,25 šálku hladké mouky
- 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jemné mořské soli
- 3/4 šálku neslazeného mandlového mléka, pokojové teploty
- 3 – 4 polévkové lžíce čistého javorového sirupu, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce raw kešu másla
Postup
- Ujistíme se, že mléko a sirup nejsou studené a mají pokojovou teplotu, těsto tak bude hladší.
- Dobře promícháme mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl ve velké míse.
- Do samostatné střední mísy přidáme sirup, mandlové mléko, kešu máslo a vanilkový extrakt.
- Pořádně prošleháme, aby nám vznikla hladká směs.
- Nalijeme mokré přísady na suché a jemně prošleháme.
- Pomocí lžíce rozmícháme zbytky těsta ze dna do hladkého, trochu hustého těsta.
- Pozor ale na přemíchání.
- Je v pořádku, pokud má těsto několik drobných hrudek, které při smažení zmizí.
- Těsto nebude tekuté, ale o něco hustší než těsto na koláč, to je normální.
- Těsto necháme 10 minut odležet a současně rozehřejeme pánev na středně nízkém plameni
- Klíčem k úspěšným veganským lívancům je nechat těsto uležet, aby absorbovalo škrob a prášek do pečiva, a horká pánev.
- Pokud použijete nepřilnavou pánev na vaření, nebudete potřebovat olej, v opačném případě možná ano.
- Smažíme 3-4 minuty nebo dokud nebude mít povrch suchý vzhled a všude se nevytvoří bubliny.
- Otočíme a smažíme další 2 minuty.
- Opakujeme, dokud nezděláme všechno těsto.
- Podáváme s javorovým sirupem a jakýmkoliv ovocem dle chuti.
- Tyto lívanečky jsou ještě nadýchanější, když je necháte 10 minut odležet a skvělé jsou i další den.
Inspirujte se také našimi dalšími recepty na nadýchané lívance bez kynutí. Garantujeme vám, že lepší jste ještě nejedli!