Milovníci intenzivních citronových chutí pozor, toto je recept dělaný přímo pro vás. Klasické lívancové těsto, doplněné o kyselou chuť citronu, vás nenechá chladnými a tuto omáčku si budete vařit pořád.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce cukru krystal
- 125 ml podmáslí
- šťáva z ½ citronu
- 150 g borůvek (čerstvých)
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Na citronový tvaroh
- šťávu ze 2 citrónů
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 125 g cukru
- 50 g studeného másla (nakrájené na kostky)
- 1 lžíce tučné smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Ve velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Poté přidáme vejce, podmáslí, máslo a citronovou šťávu.
- Mícháme, dokud se těsto nespojí a nebude mít hladkou strukturu.
- Na plotně si rozehřejeme pánev s máslem
- Na pánev nalijeme lívancové těsto a navrch přihodíme pár borůvek.
- Lívance pečte dozlatova z obou stran.
- Na střední teplotu si v malém hrnci zahřejeme citronovou šťávu.
- V malé míse rozšleháme vejce a přidáme k němu cukr.
- Do vaječno-cukerné směsi pomalu přimícháváme horkou citronovou šťávu.
- Poté vrátíme zpátky do hrnce na plotnu a opět směs zahříváme.
- Směs by se měla zahřát na teplotu 80°C a měla by být dostatečně hustá, aby se přichytila na lžíci.
- Když má omáčka správnou hustotu sundáme jí z plotny.
- Vhodíme do ní studené máslo.
- Mícháme, dokud se máslo nezapracuje.
- Poté přimícháme smetanu, vanilku a sůl.
- Mícháme, dokud se vše nepojí a poté vniklý citronový tvaroh přelijeme do misky.
- Citronový tvaroh se musí před podáváním pořádně zchladit.