Vyměňte stereotyp klasických brambor za sladké brambory neboli batáty. Tato sladká alternativa skvěle doplňuje smaženou rybu na salátovém lůžku.
Co budeme potřebovat
- 3 velké batáty (oloupané a nakrájené na kostky)
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 filety tilápie nebo tresky (ca 400 g)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžičku chilli
- 3 okurky hadovky
- 150 g rukoly
- čerstvá bazalka nebo 2 lžíce sušené bazalky
- nastrouhaná citronová kůra
- sůl
- pepř
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Vyložíme si plech pečícím papírem
- Na plechu si promícháme batátové kostky se 2 lžícemi olivového oleje
- Osolíme a opepříme
- Batáty v troubě pečeme přibližně 30 minut a v průběhu pečení občas mícháme dokud nezhnědnou
- Batáty necháme vychladnout
- Mezitím si na pánvi orestujeme na zbylém olivovém oleji rybu
- Rybu osolíme a opepříme
- A pečeme dokud není ryba hotová
- V malé misce smícháme citronovou šťávu, sójovou omáčku a chilli
- Ve velké míse smícháme batáty, okurku, rukolu, bazalku a citronovou kůru, zalijeme dresinkem a promícháme
- Salát servírujeme a navrch dáme kousky opečené ryby
Salát je možný podávat i s uzeným lososem.