Další recept na lívance, které nepotřebují droždí, aby vykynuly. Tento recept je doplněn o skvělý domácí jahodový tvaroh, který nesmíte opomenou, jinak se ochudíte o úžasný kulinářský zážitek.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 ml kefíru
- 1 velký nebo 2 malé zralé banány
- 2 vejce
- 150 g másla (rozpuštěného a mírně vychladlého)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krystal
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
Na tvarohový krém
- 450 g čerstvých jahod
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 3 lžíce citronové šťávy
- ¼ lžičky soli
- 70 g másla
Postup
- Do velké mísy nalijeme kefír.
- Do něj přidáme rozmačkaný banán, vejce, máslo a extrakt z vanilky.
- Mícháme tak dlouho, aby se všechny ingredience spojily.
- Do vedlejší mísy přidáme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Suché ingredience smícháme dohromady.
- Mokré a suché ingredience smícháme do jedné mísy a vytvoříme těsto.
- Těsto necháme 5 minut odpočinout.
- Na zahřáté pánvi rozpustíme máslo.
- Na pánvi tvoříme malé placičky, které pečeme z každé strany do zlatova.
- Očistíme jahody a nakrájíme je na větší kusy.
- Dáme je do hrnce společně s citronovou šťávou a cukrem.
- Jahody přivedeme k varu a poté snížíme teplotu.
- Jahody za stálého míchání vaříme přibližně 7 minut.
- Kousky jahod můžete (ale nemusíte) rozmixovat tyčovým mixérem dohladka.
- Krém ochutnejte a doslaďte podle vaší chuti.
- Sundejte hrnec z plotny a nechte směs zchladit.
- Když je, směs studená přimíchejte vejce, žloutky a sůl.
- Šlehejte, dokud se směs úplně nespojí.
- Směs přesuneme znovu na sporák a na střední teplotu vaříme, dokud směs nezačne houstnout.
- Výsledná směs bude mít konzistenci tvarohu.
- Nakonec přimícháme máslo.
- Lívance podáváme s teplým jahodovým tvarohem a javorovým sirupem.
Jahod není nikdy dost a pokud i vy jste milovníky všeho jahodového, nebojte se vyzkoušet i další recepty na jahodové dezerty.