Francouzský bramborový gratin Dauphinois

Francouzský bramborový gratin Dauphinois

Tento recept na gratinované brambory se smetanou a sýrem Gruyere je mimořádně lahodný a stal se všeobecně oblíbený. Podávejte pokrm například se zeleným salátem s dresinkem a pečeným masem.

Ingredience

  • 900 g brambor typu B, oloupaných a nakrájených příčně na 0,6 cm plátky
  • 5 šálků plnotučného mléka
  • 2 stroužky česneku, velmi lehce rozdrcené
  • 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 šálku crème fraiche (nebo zakysané smetany)
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžíce másla, změklého
  • 2/3 šálku nahrubo nastrouhaného sýra Gruyere

Postup

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni přiveďte brambory, mléko a česnek k mírnému varu.
  2. Pokračujte ve vaření brambor za občasného mírného promíchání a vařte, dokud nezměknou, asi 15 minut.
  3. Buďte velmi opatrní, abyste je nepřevařili, protože potřebují držet tvar, aby je mohli v zapékací misce vrstvit.
  4. Umístěte mřížku do středu trouby a předehřejte ji na 175 stupňů Celsia.
  5. Přeneste brambory do střední mísy děrovanou lžící a dávejte pozor, abyste plátky nepolámali.
  6. Slijte mléko z hrnce a schovejte ho na další použití.
  7. Do hrnce přidejte hustou smetanu, crème fraiche nebo zakysanou smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte, aby se vše spojilo.
  8. Brambory opatrně vraťte do hrnce.
  9. Bramborovo-smetanovou směs zahřejte na mírném plameni (pár bublinek je v pořádku, ale ne více) po dobu 10 až 15 minut, dokud nejsou brambory velmi měkké, ale nebudou se rozpadat
  10. Velkou zapékací mísu vymažte máslem.
  11. Brambory přendejte děrovanou lžící do zapékací mísy, vrstvěte je, aniž byste je příliš rozlámali.
  12. Zalijte smetanou z pánve.
  13. Posypte brambory sýrem Gruyere.
  14. Pečte v troubě, dokud nejsou brambory nahoře zlatavě hnědé a smetana se z větší části nevstřebá, asi 50 minut.
  15. Užijte si to!
Zapečené brambory se smetanou a sýrem v zapékací míse s naběračkou.
www.thespruceeats.com

Připravili jsme si pro vás i další zajímavé recepty na gratinované brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet. Mysleli jsme i na vegetariány a tak u nás najdete i zapečené brambory se žampiony, brokolicí či květákem, které jsou zcela bez masa.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.