Užijte si tuto jednoduchou a přitom naprosto luxusní přílohu, která se skvěle hodí třeba k pečenému masu jakéhokoli druhu.
Ingredience
- 700 g nových brambor, očištěných
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku másla
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku 12% smetany
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1/8 lžičky kajenského pepře
- čerstvá nasekaná petrželka
- sůl a čerstvý černý pepř dle chuti
Postup
- Přidejte brambory do hrnce a zalijte 2 litry studené vody.
- Vmíchejte sůl.
- Přiveďte k varu na vysokém plameni.
- Jakmile se voda začne vařit, snižte plamen a brambory vařte odkryté 13–15 minut nebo dokud nezměknou.
- Nepřevařujte, nebo se rozpadnou.
- Ihned sceďte a dejte stranou.
- Zatímco se brambory vaří, připravte si smetanovou omáčku.
- Ve velké pánvi rozpusťte na středním plameni máslo.
- Přidejte česnek a restujte za častého míchání, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund.
- Vmíchejte mouku a vařte do světle zlatavé barvy, asi minutu.
- Postupně zašlehejte kuřecí vývar a za stálého šlehání vařte do mírného zhoustnutí.
- Vmíchejte smetanu, kajenský pepř a parmezán.
- Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
- Směs nechte zhoustnout.
- Pokud je příliš hustá, přidejte podle potřeby více mléka.
- Promíchejte vařené brambory se smetanovou omáčkou.
- Před podáváním ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.
Vyzkoušejte také naše recepty na svěží saláty s čerstvou jarní zeleninou!