Svěží a zdravý salát z chřestu, nových brambor, cukrového hrášku, ředkviček, nakládané jarní cibulky, přelitý domácí hořčičnou zálivkou, se skvěle hodí jako vynikající příloha například k masu nebo ho můžete servírovat jen tak jako zdravou večeři.
Ingredience
- 900 g nových brambor
- 450 g chřestu
- 110 g zelených fazolek nebo cukrového hrášku
- 4 malé až střední ředkvičky, nakrájené na tenké plátky
Na nákládanou jarní cibulku:
- 3 jarní cibulky (asi 170 g)
- 1/4 šálku bílého vinného octa
- 1/4 šálku vody
- 1 polévková lžíce soli
- 1 a 1/2 lžičky cukru
Na hořčičnou zálivku:
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžičky hladké dijonské hořčice
- 2 lžíce bílého vinného octa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Vložte brambory do hrnce a zalijte je vodou.
- Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, nebo dokud špička nože snadno nepropíchne bramboru.
- Brambory sceďte a nechte vychladnout, dokud nebudou mít téměř pokojovou teplotu.
- Mezitím si naložte jarní cibulku.
- Na dně malé nádoby s víkem šlehejte ocet, vodu, sůl a cukr, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
- Nakrájejte cibulku a světlejší zelené části nadrobno a ponořte je do octové směsi.
- Zakryjte a vložte do lednice, dokud je nebudete připraveni použít (ideálně minimálně na hodinu, nejlépe přes noc).
- Odložte si nevyužité zelené části cibulky.
- Naplňte kastrol osolenou vodou a přiveďte ji k varu.
- Připravte si velkou mísu s ledem a vodou.
- Z chřestu odřízněte tuhé konce.
- Jakmile se voda vaří, přidejte chřest.
- O minutu později přidejte cukrový hrášek nebo zelené fazolky.
- O dvě minuty později slijte obojí dohromady a poté je vložte do ledové lázně, dokud nevychladnou.
- Zeleninu sceďte a rozložte na utěrku, aby absorbovala přebytečnou vodu.
- Nakrájejte chřest a cukrový hrášek na cca 1,3 cm kousky a vložte je do velké mísy.
- Brambory nakrájejte na středně velké kousky a přidejte je do mísy.
- Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Pokud jsou obzvlášť velké, můžete je nejprve podélně rozčtvrtit.
- Část odložené zelené části jarních cibulek nakrájejte na tenké plátky (není nutné použít všechny, protože by cibulová chuť mohla přebít ostatní chutě) a přidejte je do mísy.
- Když jste připraveni salát podávat, hodinu nebo dvě předem prošlehejte ingredience na dresink a přidejte je k zelenině podle chuti.
- Vmíchejte tolik nakládané jarní cibulky, kolik chcete, zbytek si nechte na jiné využití.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.
- Užijte si to!
Máme pro vás i další recepty na jednoduché a zdravé zálivky, které přivedou vaše saláty k dokonalosti!