Pečený a nakládaný celer se sweet chilli dresinkem

Pečený a nakládaný celer se sweet chilli dresinkem

Hvězdou tohoto receptu je jak jinak než celer, tentokrát dokonce ve dvou podobách – pečený a nakládaný. V kombinaci se sladko-pálivou zálivkou se jedná o neuvěřitelný chuťový orgasmus, na který jen tak nezapomenete!

Ingredience

Na pečený celer:

  • 900 g celeru (jeden velký, zbavený chlupatých kořenů (není třeba loupat) a vydrhutý
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 jarní cibulky nakrájené našikmo a najemno, k podávání
  • 5 g natrhaných lístků thajské bazalky k podávání
  • vločková mořská sůl

Na nakládaný celer:

  • 500 g celeru (jeden střední) oříznutý, oloupaný a nakrájený na tenké, 6 cm dlouhé tyčinky
  • 3 řapíky řapíkatého celeru nakrájené na tenké 6 cm dlouhé tyčinky
  • 2 stroužky česneku se slupkou, rozdrcené stranou nože
  • 3 limetky (jemně oholte slupku, abyste získali 6 proužků, poté odšťavněte, abyste získali asi  60 ml šťávy)
  • 150 ml rýžového octa

Na sweet chilli dresink:

  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 5 stroužků česneku nakrájených na velmi jemné plátky
  • 3 červené chilli papričky nakrájené nadrobno na kolečka
  • 2 celé badyány
  • 1,5 lžíce bílých nebo černých sezamových semínek nebo směs obou, dobře opečených
  • 2,5 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 60 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce pažitky nasekané nadrobno

Postup

  1. Troubu předehřejte na horkovzduch na 170°C.
  2. Celer asi 40x propíchejte vidličkou a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Smíchejte olej a jeden a půl lžičky soli a celer bohatě potřete olejovou směsí.
  4. Pečte minimálně dvě a čtvrt hodiny nebo až dvě a tři čtvrtě hodiny, v závislosti na velikosti vašeho celeru, podlévejte každých zhruba 20 minut, dokud celer nezhnědne a nezměkne.
  5. Nechte 15 minut odpočinout, poté nakrájejte na osm klínků, každou řeznou stranu potřete olejem a karamelem, který zbyl na plechu.
  6. Všechny ingredience na nakládaný celer smíchejte ve velké míse s 20 g soli a odstavte alespoň na dvě hodiny a občas zamíchejte, zatímco budete připravovat zbytek pokrmu.   
  7. Olej na dresink rozehřejte v malém hrnci.
  8. Jakmile je horký, přidejte česnek, chilli papričky a badyán a opékejte dvě až dvě a půl minuty za stálého míchání, dokud není česnek křupavý a světle zlatavý.
  9. Přeceďte přes síto umístěné na horní části malé žáruvzdorné misky, do které vyteče olej.
  10. Opečené chilli papričky a česnek dejte stranou.
  11. Odeberte 80 ml aromatického oleje a nechte si ho na jiný recept.
  12. Zbylých 40 ml oleje smíchejte se všemi zbylými ingrediencemi na dresink.
  13. Troubu předehřejte na horkovzuch na 200°C.
  14. Opečené měsíčky celeru položte řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečicím papírem.
  15. Ujistěte se, že jsou stále potřené olejem a karamelem, a pokud ne, potřete olivovým olejem a trochou javorového sirupu nebo medu.
  16. Pečte 20 minut nebo do zlatohněda.
  17. Klínky rozložte na velký talíř a posypte trochou vločkové soli.
  18. Do dresingu přidejte osmažené chilli a česnek a po lžících natřete na celer kolem dokola.
  19. Navrch dejte 200 g nakládané celerové směsi bez nálevu, česneku a limetkové slupky.
  20. Ozdobte jarní cibulkou a thajskou bazalkou a podávejte.
Pečeá zelenina ozdobená nakládanou zeleninou se sladkopálivým dresinkem, servírovaná na oválném talíři.
www.wiselivingmagazine.co.uk

Vyzkoušejte také další osvěžující recepty na salát z celeru. Máme pro vás klasické i naprosto nečekané varianty!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.