O jablkách se říká, že jsou elixírem mládí, ale také šťavnatou lékárnou. Hodí se na mošty, džemy, kompoty, čaje a v neposlední řadě i do džusů. Víte o něčem lahodnějším než je čerstvý jablečný džus, navíc vyrobený doma?
Ingredience
- 200 g cukru krupice
- 1,5 – 2 kg jablek
- 1/2 lžičky kyseliny citrónové
- minerální či stolní voda na ředění
Postup
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, stopek a případných nedokonalostí (tzv. bubák atd.).
- Potom je nakrájíme na drobné kousky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou.
- Nemusí jí být moc, aby jablka zbytečně neplavala.
- Na středním ohni necháme dusit doměkka a hned pak rozmixujeme, ideálně tyčovým mixérem.
- Rozmixovaná jablka dáme na síto a ještě propasírujeme.
- Do nádoby k propasírovaným jablkům přisypeme cukr, kyselinu citronovou a důkladně promícháme, aby se vše rozpustilo.
- Pokud se vám bude zdát džus málo sladký či kyselý, dochuťte ho cukrem nebo kyselinou.
- Jakmile máme hotovo, což znamená rozmícháno, naplníme džus do lahví, které musíme opravdu pečlivě uzavřít a vložíme je do hrnce.
- Zalijeme teplou vodou a 20 minut sterilujeme.
- Pokud máte hrnec na zavařování, použijte jej.
- Předtím, než budeme jablečný džus podávat, musíme ho ještě zředit minerální nebo stolní vodou.
- Množství je individuální, podle toho, jak silný má džus být.
Máte doma jablka a nevíte co s nimi? Nebo máte chuť upéct si něco ke kávě? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na jablečnou buchtu, kterou zvládnete upéct, i když v pečení nejste úplně zběhlí.