Naprosto luxusní kořeněná grilovaná žebírka s barbecue omáčkou dle vaší volby jsou skvělým zpestřením grilovací sezóny a není snad nikdo, komu by nechutnaly. Přesvědčte se sami!
Ingredience
- 2 lžíce papriky
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce chilli prášku
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
- 3/4 lžičky kajenského pepře
- 2 – 3 kusy vepřových žebírek (asi 1 kg každý kus, použijte ideálně vepřová žebírka z pečeně, jsou kratší a masitější)
- pár hrstí udících lupínků z bílého ořechu, namočených na alespoň 30 minut (volitelně)
- 1 šálek barbecue omáčky
Postup
- Vložte všechny suché ingredience do malé misky a promíchejte, aby se spojily.
- Ostrým nožem odstraňte veškerou stříbrnou kůži ze zadní strany všech žebírek.
- Žebírka rovnoměrně potřete kořením a poté pevně zabalte do 2 až 3 vrstev alobalu.
- Při balení dávejte pozor, abyste alobal s žebry neprotrhli.
- Předehřejte gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril na střední teplotu.
- Žebírka grilujte zakrytá na přímém ohni po dobu 1 hodiny a dvakrát otočte, aby byla zajištěna rovnoměrná propečenost.
- V zakrytém grilu udržujte teplotu mezi 175 °C – 200 °C.
- Odstavte žebra z ohně a nechte 10 minut odpočívat.
- Odstraňte alobal a zlikvidujte veškerou tekutinu.
- Mezitím sceďte lupínky bílého ořechu (pokud používáte) a rozsypte na uhlí nebo přidejte do udírny plynového grilu.
- Vraťte žebra na gril stranou s kostí dolů a pomocí štětce potřete horní část žebírek barbecue omáčkou.
- Grilujte přikryté 10 – 12 minut.
- Během této doby žebra dvakrát otočte a podlijte.
- Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.
- Podávejte s extra BBQ omáčkou.
Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na vynikající kotletky z vepřového masa – zapečené i grilované!