Vepřová plec z grilu s česnekovým chlebem

Vepřová plec z grilu s česnekovým chlebem

Křupavé grilované masíčko okořeněné fenyklem, koriandrem a kmínem je naprosto vynikající, zvlášť když ho ke konci zakápnete citrónovou nebo limetkovou šťávou. Servírujte ho s máslovým česnekovým chlebem, je to lahůdka!

Ingredience

Na vepřové maso:

  • ¼ šálku lístků čerstvého tymiánu a další k podávání
  • 4 lžičky hrubé soli
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 1 a ½ lžičky fenyklových semínek
  • 1 a ½ lžičky kmínu
  • 1 a ½ lžičky černého pepře
  • ½ čajové lžičky vloček červeného chilli a další pro podávání
  • 12 stroužků česneku, nasekaných
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky červeného vinného octa
  • cca 2,5 kg vepřové plece
  • na servírování plátky citronu nebo limetky

Na grilovaný česnekový chléb:

  • ¾ šálku másla
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • ⅓ šálku jemně nasekané petrželky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 5 stroužků česneku, jemně nastrouhaných nebo rozdrcených na pastu
  • 1 lžička soli a více podle chuti
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¾ čajové lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky červeného vinného octa
  • špetka vloček červeného chilli  a další podle chuti
  • 2 (cca 30 cm) bochníky francouzského nebo italského chleba, podélně rozpůlené

Postup

  1. Pomocí hmoždíře rozdrťte tymián, sůl, kmín, koriandr, fenykl, římský kmín, kuličky pepře a vločky červeného chilli tak, aby vše popraskalo, ale nebylo úplně rozemleté.
  2. Přidejte česnek, olej a ocet a rozdrťte na pastu.
  3. Potřete pastou celé vepřové maso a poté maso důkladně a rovnoměrně zakryjte.
  4. Maso položte na pečicí plech s okrajem, zakryjte fólií a marinujte v lednici alespoň 6 hodin nebo až 48 hodin.
  5. V malém hrnci rozpusťte máslo s olivovým olejem.
  6. Přidejte petrželku, bazalku, česnek, sůl, pepř, oregano, ocet a červené chilli a vařte do voňava 1 až 2 minuty.
  7. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  8. Dejte stranou, dokud nebudete připraveni grilovat.
  9. Pokud máslo ztuhne, dejte ho zpět na oheň, dokud nezkapalní.
  10. Rozpalte gril nebo zapalte uhlíky.
  11. Vepřové maso položte na gril tak, aby bylo co nejrovnější.
  12. Přikryjte gril a nechte maso opékat, dokud se na jedné straně neobjeví opálené stopy, 7 až 12 minut.
  13. Pokračujte v grilování na druhé straně, dokud nebude maso opečené podle chuti.
  14. Maso přendejte na prkénko, volně přikryjte fólií a před krájením nechte alespoň 10 minut odpočívat.
  15. Zatímco vepřové maso odpočívá, ogrilujte česnekový chléb:
  16. Rozpůlené bochníky položte řeznou stranou dolů na gril a z jedné strany lehce opékejte, 1 až 2 minuty.
  17. Otočte chléb a opečenou stranu pokapejte česnekovým máslem.
  18. Nechte opékat nepomazané strany chleba další 1 až 2 minuty.
  19. Chléb otočte a grilujte ještě jednou na pomazané straně asi 10 až 20 sekund (dejte pozor, aby se nepřipálil).
  20. Přendejte chléb na prkénko a nakrájejte na kousky.
  21. Vepřové maso nakrájejte na plátky a na maso vymačkejte měsíčky citronu nebo limetky.
  22. Podávejte ozdobené vločkami červeného chilli a lístky tymiánu, s česnekovým chlebem jako přílohou.
Křupavá grilovaná plec okořeněná fenyklem, koriandrem a kmínem, servírovaná na dřevěném prkýnku s klínky citronu a s vedle položeným talířem s máslovým česnekovým chlebem.
www.cooking.nytimes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.