S pouhými 5 ingrediencemi a asi 5 minutami přípravy je tato grilovaná vepřová pečeně s medovou polevou snadným jídlem a chutným jídlem, které se zařadí mezi vaše nejoblíbenější pokrmy.
Ingredience
- ¼ šálku třtinového cukru
- ⅓ šálku medu
- 2 lžičky sezamového oleje
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 (cca 1400 g) vepřová pečeně bez kosti
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Vepřovou pečeni osušte papírovými utěrkami.
- Ze všech stran hojně osolte a opepřete.
- V malé pánvi smíchejte třtinový cukr, med, sezamový olej, sušený česnek a asi ¼ lžičky soli.
- Šlehejte na mírném ohni, dokud se třtinový cukr nerozpustí a nevznikne hezká, hustá poleva.
- Dejte stranou.
- Nastříkejte venkovní gril nebo vnitřní grilovací pánev olejem ve spreji.
- Předehřejte gril na vysokou teplotu.
- Grilujte vepřovou pečeni na vysoké teplotě asi 4–5 minut z každé strany, nebo dokud se neobjeví tmavé grilovací stopy.
- Ztlumte gril na minimum nebo přesuňte vepřovou pečeni na místo, kde bude přijímat pouze nepřímé teplo.
- Gril by měl mít teplotu asi 150 – 175 °C.
- Přikryjte gril a nechte vepřovou pečeni asi 40 minut péct, přičemž ji pravidelně podlévejte medovou polevou.
- Vepřové maso obraťte a asi po 20 minutách zkontrolujte teplotu.
- Když vepřové maso dosáhne 60 °C, sundejte ho z grilu.
- Maso nechte na prkénku asi 10 minut odpočinout.
- Teplota vepřového masa bude v klidu dále stoupat.
- Nakrájejte a podávejte.