V tomto receptu jsme se nechali inspirovat na východě. Tradiční ruské těsto na lívance používá sušené droždí, které z tohoto pokrmu udělá něco výjimečného. Recept dojde k dokonalosti pokud k lívancům naservírujete zakysanou smetanu a borůvky obalené v cukru.
Co budeme potřebovat
- 250 ml mléka
- 1 lžička sušeného droždí
- vejce
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
- 3 – 4 lžíce oleje nebo másla
Postup
- Vlažné mléko nalijeme do větší mísy.
- Přidáme lžičku droždí a s mlékem mícháme přibližně 30 vteřin.
- Droždí se musí v mléce rozpustit.
- Do mléka přidáme vejce s cukrem a solí.
- Do mísy prosejeme mouku.
- Směs mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout na teplém místě.
- Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
- Rozehřejeme si pánev a rozpustíme na ní máslo.
- Z těsta odebíráme polívkovými lžicemi malé kousky, které na pánvi poté smažíme.
- Pečeme z každé strany přibližně 2 minuty, dokud není lívanec zlatavý.
- Lívance necháme oschnout od tuku na papírové utěrce a poté podáváme.
S jablky se dají dělat v kuchyni přímo zázraky. Tak zkuste další skvělé recepty na jablečné dorty a rozšiřte si svůj kulinářský repertoár.