Zapečte si lilek s kořeněným hovězím masem, bulgurem a piniovými oříšky, je to delikatesa! Tento pokrm je vydatný a jako příloha vám k němu stačí pouze salát, případně pita chléb.
Ingredience
- 2 velké lilky, rozpůlené
- sůl dle chuti
- extra panenský olivový olej
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená
- 2 velké stroužky česneku, nasekané
- 350 g libového mletého hovězího masa (můžete použít i mleté krůtí nebo jehněčí maso)
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička mleté skořice
- ¼ šálku jemného bulguru, namočeného v ¼ šálku horké vody na 10 minut, poté scezeného (bulgur musí být extra jemný)
- ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
- ¼ šálku opečených piniových oříšků
- 1 plechovka rajčatové omáčky (425 ml)
- 1 šálek vody
- 1 červená cibule, nakrájená na kroužky
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Umístěte lilek dužinou nahoru na velký tác.
- Dužinu posypte solí a nechte 20 minut odstát, aby lilek „vypotil“ hořkou šťávu.
- Nad dřezem lilek jemně vymačkejte.
- Pořádně ho otřete.
- Plech vyložte alobalem a lehce naolejujte.
- Do dužiny lilku vyřízněte 3 zářezy nebo mělké čáry a poté je potřete olivovým olejem.
- Položte na připravený tác slupkou nahoru.
- Vršek pokapejte ještě extra panenským olivovým olejem.
- Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut nebo dokud dužina nezměkne a nezhnědne (ale nespálí se).
- Zatímco se lilek peče, připravte si masovou směs.
- Ve velké těžké pánvi rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje.
- Přidejte mleté hovězí maso, cibuli a česnek.
- Restujte hovězí směs, dokud nebude úplně propečená.
- Ochuťte solí a pepřem, ½ lžičkou nového koření a ½ lžičkou mleté skořice.
- Sundejte ze sporáku.
- Z bulguru vymačkejte přebytečnou vodu a poté přidejte do masové směsi.
- Přidejte nasekanou petrželku a piniové oříšky.
- Směs pořádně promíchejte.
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Když je lilek hotový, vyjměte ho z trouby a krátce odstavte.
- Snižte teplotu trouby na 190°C.
- V misce smíchejte rajčatovou omáčku, vodu a zbytek skořice a nového koření.
- Na dno zapékací misky položte plátky červené cibule a nalijte na ni ½ směsi rajčatové omáčky.
- Navrch položte pečený lilek.
- Zadní stranou lžíce jemně zatlačte dužinu lilku dolů, aby se vytvořilo místo pro masovou náplň.
- Lžící naplňte směsí lilky a zalijte zbylou rajčatovou omáčkou.
- Zakryjte alobalem.
- Pečte po dobu 20 až 25 minut.
- Podávejte teplé, přelité Tzataziki nebo obyčejným jogurtem.
Pojďme se společně podívat i na další recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.