Ochutnejte tuto luxusní pizzu připravovanou ve standardní troubě z běžných surovin, kterou budete chtít dělat znovu a znovu.
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička krystalového cukru
- ½ čajové lžičky aktivního sušeného nebo instantního droždí
- ¾ lžičky soli
- 200 ml (40 °C až 46 °C) teplé vody
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- krupice a hladká mouka na posypání pizzy
Na rajčatový základ:
- 1 šálek pyré nebo drcených konzervovaných rajčat San Marzano
- 2-3 stroužky čerstvého česneku, prolisované
- 1 lžička extra panenského olivového oleje plus více na pokapání
- 2-3 velké špetky soli podle chuti
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Na povrch pizzy:
- 2-3 lžíce jemně nastrouhaného sýra parmigiano-reggiano plus další
- 200 g čerstvého sýra mozzarella, nakrájeného na cca centimetrové kostky
- 5-6 velkých lístků čerstvé bazalky plus další na ozdobu
- sušené vločky červeného chilli (volitelně)
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, droždí a sůl.
- Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte.
- Těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a tři minuty hněťte.
- Poprašte moukou podle potřeby.
- Asi po 3 minutách by mělo být hladké, lehce elastické a lepivé.
- Mísu vymažte olivovým olejem a vložte těsto do mísy.
- Zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kynout na teplém a suchém místě po dobu 2 hodin.
- Umístěte kámen na pizzu na druhý horní rošt vaší trouby a předehřejte troubu na 285 °C (nebo alespoň na 260 stupňů) po dobu minimálně 1 hodiny.
- V misce smíchejte rajčata, česnek, olivový olej, pepř a sůl.
- Těsto rozdělte na dvě stejně velké části.
- Položte těsto na talíř, přikryjte plastovou fólií a nechte 5 až 10 minut odpočívat.
- Posypte lopatu na pizzu lžící krupice a poprašte hladkou moukou.
- Natáhněte kouli těsta do zhruba 25 cm kruhu.
- Pokud těsto vyskočí nebo je příliš pružné, nechte ho dalších pět minut odpočívat.
- Okraje těsta mohou být o něco silnější, ale ujistěte se, že střed těsta je tenký.
- Těsto přeneste na lopatu.
- Těsto lehce pokapejte olivovým olejem.
- Přidejte na těsto zhruba ½ šálku rajčatové omáčky a ponechejte na všech stranách okraj .
- Omáčku rovnoměrně rozetřete.
- Na omáčku nasypte lžíci sýra parmigiano-reggiano.
- Přidejte polovinu mozzarelly nakrájené na kostky a rovnoměrně ji rozložte po celé pizze.
- Natrhejte několik lístků bazalky a posypte pizzu.
- Pizzu z lopaty jemně posuňte na kámen.
- Pečte 7 až 8 minut, nebo dokud kůrka a okraje nebudou zlatavě hnědé.
- Pizzu lopatou vyjměte z trouby, přendejte na dřevěné prkénko, pokapejte vršek olivovým olejem, posypte trochou sýra a šifonádou z čerstvé bazalky.
- Nakrájejte a ihned podávejte.
Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty na polévky po italsku, které se hodí pro každé roční období.