Tímto neobvyklým zeleným narozeninovým dortem s mascarpone jistě překvapíte. Nejenže je naprosto originální, ale díky špenátu také velmi zdravý. Nebojte se, kombinace špenátu a sladkých přísad vytvoří neodolatelný požitek vašim chuťovým pohárkům. Uvidíte sami. 🙂
Ingredience na korpus
- 220 g polohrubé mouky
- 140 g mraženého listového špenátu nebo čerstvého baby špenátu
- 2 větší vejce
- 125 g cukru krystal
- 100 g oleje
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 g šťávy z citronu
- špetka soli
Ingredience na krém
- 250 g mascarpone
- 200 g zakysané smetany
- 50 g cukru moučka
Další ingredience
- borůvky na ozdobu
Postup
- Nejprve rozmražte špenát, poté jej slijte a rozmixujte na jemné pyré. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a šťávu z citronu. Rozmixujte. Poté přilijte olej a opět rozmixujte.
- Ve vedlejší míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem.
- V další míse vyšlehejte z bílků sníh se solí. Postupně přidávejte cukr a mixujte, aby byl sníh stále akorát tuhý.
- Poté smíchejte suché ingredience se špenátovým pyré. Nakonec po částech přimíchejte také sníh.
- Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte při 180°C asi 55 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové. Nechte vychladnout na mřížce.
- Mezitím si připravte krém tak, že všechny suroviny na něj rozmixujete dohromady.
- Vychladlý korpus navrchu seřízněte do roviny a odřezky si dejte stranou. Hnědé a spálené okraje dortu také seřízněte. Korpus rozřízněte na polovinu.
- Po obvodu korpusu naneste asi 1 cm široký pruh krému, čím vytvoříte vyšší okraj pro marmeládu, která alespoň nebude vytékat.
- Dovnitř kruhu, který jste vytvořili z krému, dejte polovinu marmelády a rovnoměrně rozetřete. Marmeládu poté zakryjte krémem.
- Navrch krému položte vrchní vrstvu korpusu. Opět vytvořte zvýšený okraj, uvnitř potřete marmeládou a poté krémem. Dort svrchu zarovnejte do roviny.
- Pak ze zbytků odřezků nahoře utvoříte dojem mechu tak, že je rozdrobíte. Rozložte borůvky a máte hotovo.