K narozeninám můžete upéct také zdravější dort, a to mrkvový. Vyzkoušejte ho a nebudete litovat.
Ingredience na korpus
- 250 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 3 lžičky perníkového koření
- špetka soli
- 180 ml rostlinného oleje
- 4 vejce
- 200 g krystalového cukru
- 125 g jablečného pyré
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g nastrouhané mrkve
Ingredience na krém
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 115 g změklého másla
- 240 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 170°C. Dvě dortové formy vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva, perníkovým kořením a solí. Dejte stranou.
- V jiné velké míse prošlehejte vejce s cukrem, olejem, jablečným protlakem a vanilkovým extraktem. Poté přimíchejte nastrouhanou mrkev.
- Mokré ingredience postupně zapracujte do suchých a míchejte tak dlouho, dokud se dokonale nespojí a nevznikne hladké těsto.
- To pak rozdělte do připravených dortových forem a pečte po dobu 30-35 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové a nechte 20 minut chladnout ve formách. Poté je z forem vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Mezitím si připravte krém. Rozšlehejte tvaroh s máslem do hladka. Přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Míchejte dokud se nespojí.
- Nakonec vršky každého korpusu nožem zarovnejte. Mezi ne naneste polovinu krému. Druhou polovinu pak natřete vršek a boky dortu. Dort můžete ozdobit nasekanými ořechy nebo čímkoli, co máte rádi.