Lahodný salát s tuňákem, zelenými fazolkami, vařenými vejci, rajčaty a bramborami je dostatečně vydatný sám o sobě, takže ho klidně můžete podávat jako samostatné hlavní jídlo. Nalijte si k němu sklenku oblíbeného bílého vína a užijte si ho!
Ingredience:
Na zálivku:
- 1/3 šálku citronové šťávy nebo červeného vinného octa
- 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce najemno nakrájené šalotky
- 2 lžíce najemno nasekané čerstvé bazalky
- 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 čajové lžičky najemno nakrájeného čerstvého oregana nebo estragonu
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na salát:
- 2 až 3 (140 g) konzervy tuňáka, scezené
- 6 vajec natvrdo, oloupaných a podélně rozkrojených na čtvrtiny
- 600 g malých červených brambor
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 středně velké hlávkové saláty, natrhané na kousky
- 3 malá zralá rajčata, zbavená jader a nakrájená na kostičky
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 230 g zelených fazolek, ořezaných a nakrájených na 5 cm kousky
- 1/4 šálku černých oliv
- 2 polévkové lžíce kapar, opláchnutých a/nebo několik ančoviček, volitelně
Postup
- Do sklenice nalijte olej, citronovou šťávu nebo ocet, přidejte šalotku, bylinky a hořčici.
- Zavíčkujte a pořádně protřepejte.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Do malé misky vložte plátky cibule a zalijte 3 lžícemi zálivky.
- Dejte brambory do velkého hrnce a zalijte vodou.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci soli.
- Zahřejte na vysokou teplotu a přiveďte k varu.
- Snižte plamen a vařte asi 10 až 12 minut, dokud brambory nezměknou.
- Sceďte.
- Ještě teplé brambory nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti brambor.
- Vložte je do mísy a zalijte je asi 1/4 šálku zálivky.
- Zatímco se brambory vaří, naplňte středně velký hrnec do poloviny vodou a přidejte 2 lžičky soli.
- Přiveďte k varu a přidejte do vody zelené fazolky.
- Vařte do měkka, ale byly fazolky stále pevné na skus, asi 3 až 5 minut.
- Slijte a buď opláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo, nebo je dejte na půl minuty do ledové vody.
- Na servírovací talíř nandejte hlávkový salát.
- Tuňák dejte doprostřed salátu.
- Rajčata a cibuli nandejte kolem tuňáka.
- Brambory a zelené fazolky naaranžujte na hromádky na kraje hlávkového salátu.
- Uvařená vajíčka, olivy a ančovičky (pokud je používáte) naaranžujte na hromádky na hlávkový salát.
- Pokud používáte, posypte kapary.
- Ihned podávejte.
- Salát by měl být podáván mírně teplý nebo při pokojové teplotě.
Vyzkoušejte i některý z receptů na francouzský guláš ratatouille, který jistě zmizí z talířů, než řeknete švec. Představíme vám zeleninový, se žampiony ale i s kuřecím masem.