Tradiční salát Niçoise

Tradiční salát Niçoise

Lahodný salát s tuňákem, zelenými fazolkami, vařenými vejci, rajčaty a bramborami je dostatečně vydatný sám o sobě, takže ho klidně můžete podávat jako samostatné hlavní jídlo. Nalijte si k němu sklenku oblíbeného bílého vína a užijte si ho!

Ingredience:

Na zálivku:

  • 1/3 šálku citronové šťávy nebo červeného vinného octa
  • 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce najemno nakrájené šalotky
  • 2 lžíce najemno nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 čajové lžičky najemno nakrájeného čerstvého oregana nebo estragonu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na salát:

  • 2 až 3 (140 g) konzervy tuňáka, scezené
  • 6 vajec natvrdo, oloupaných a podélně rozkrojených na čtvrtiny
  • 600 g malých červených brambor
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 středně velké hlávkové saláty, natrhané na kousky
  • 3 malá zralá rajčata, zbavená jader a nakrájená na kostičky
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 230 g zelených fazolek, ořezaných a nakrájených na 5 cm kousky
  • 1/4 šálku černých oliv
  • 2 polévkové lžíce kapar, opláchnutých a/nebo několik ančoviček, volitelně

Postup       

  1. Do sklenice nalijte olej, citronovou šťávu nebo ocet, přidejte šalotku, bylinky a hořčici.
  2. Zavíčkujte a pořádně protřepejte.
  3. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Do malé misky vložte plátky cibule a zalijte 3 lžícemi zálivky.
  5. Dejte brambory do velkého hrnce a zalijte vodou.
  6. Přidejte 1 polévkovou lžíci soli.
  7. Zahřejte na vysokou teplotu a přiveďte k varu.
  8. Snižte plamen a vařte asi 10 až 12 minut, dokud brambory nezměknou.
  9. Sceďte.
  10. Ještě teplé brambory nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti brambor.
  11. Vložte je do mísy a zalijte je asi 1/4 šálku zálivky.
  12. Zatímco se brambory vaří, naplňte středně velký hrnec do poloviny vodou a přidejte 2 lžičky soli.
  13. Přiveďte k varu a přidejte do vody zelené fazolky.
  14. Vařte do měkka, ale byly fazolky stále pevné na skus, asi 3 až 5 minut.
  15. Slijte a buď opláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo, nebo je dejte na půl minuty do ledové vody.
  16. Na servírovací talíř nandejte hlávkový salát.
  17. Tuňák dejte doprostřed salátu.
  18. Rajčata a cibuli nandejte kolem tuňáka.
  19. Brambory a zelené fazolky naaranžujte na hromádky na kraje hlávkového salátu.
  20. Uvařená vajíčka, olivy a ančovičky (pokud je používáte) naaranžujte na hromádky na hlávkový salát.
  21. Pokud používáte, posypte kapary.
  22. Ihned podávejte.
  23. Salát by měl být podáván mírně teplý nebo při pokojové teplotě.
Salát s tuňákem, zelenými fazolkami, vařenými vejci, rajčaty a bramborami servírovaný na táce s vedle položenou vařečkou.
www.simplyrecipes.com

Vyzkoušejte i některý z receptů na francouzský guláš ratatouille, který jistě zmizí z talířů, než řeknete švec. Představíme vám zeleninový, se žampiony ale i s kuřecím masem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.