I Caprese lze připravit vegansky. Buď můžete mozzarellu jednoduše nahradit tofu nebo si připravte její jednoduchou domácí verzi z kešu a psylia. A je to lahůdka!
Ingredience:
Na veganskou mozzarellu:
- 3 lžíce mletého psylia
- 150 ml vody
- 60 g kešu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce lahůdkové droždí
- 1 špetka soli
Na salát:
- 2 rajčata
- 1 svazek bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Psylium smíchejte s vodou v misce.
- Hmota postupně houstne a nabývá slizké konzistence.
- Měli byste ho nechat houstnout alespoň 1 hodinu.
- Mezitím kešu namočte do horké vody.
- Kešu slijte a nechte si vodu bokem.
- Kešu ořechy smíchejte nejméně s 2 lžícemi kešu vody, citronovou šťávou, lahůdkovým droždím a solí a rozmixujte.
- Nakonec přidejte psylium a vše rozmixujte mixérem do hladka.
- Veganskou mozzarellu vložte do formy a nechte v lednici alespoň 2 hodiny, nebo lépe přes noc, tuhnout.
- Rajčata a veganskou mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a dochuťte solí a pepřem.
- Zalijte balzamikem a olejem a podávejte s listy bazalky.