Recepty na pomazánky z pečeného vepřového masa se dají pojmout i trochu jinak, ale rozhodně ne méně chutně. Tento recept na pomazánku pochází z Quebecku, kde je velmi oblíbený. Pojďte se na chvíli přenést do Kanady a vychutnejte si vepřové maso, tak jako nikdy.
Co budete potřebovat:
- 1 kilo mletého vepřového masa
- 2 polívkové lžíce vepřového tuku
- 1 střední cibuli (najemno nakrájená)
- 1 stroužek česneku (najemno nakrájený)
- Špetku skořice
- Špetku hřebíčku
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku pepře
- Hovězí vývar nebo plnotučné mléko
Postup:
- Pod větší pánví zapneme sporák na střední teplotu
- Když je pánev rozpálená, přidáme 1 lžíci tuku a začneme na něm restovat vepřové maso, dokud se neupeče
- Postupně začneme přidávat, nakrájenou cibuli, česnek, sůl a pepř
- Směs mícháme, dokud cibule nezesklovatí a česnek nezměkne
- Teplotu na pánvi snížíme a pokračujte v míchání směsi asi další hodinu
- Až se tuk začne vypékat, přilejeme vývar nebo mléko, aby byla konzistence hustá
- Pánev sejmeme z plotny a směs necháme zchladnout
- Pokud je směs moc hustá, přidáme podle potřeby vývar nebo mléko, aby se dala roztírat
- Když směs zchladne, dáme jí do kuchyňského robota a začneme mixovat
- Když má paštika požadovanou konzistenci, přendáme jí do předem připravených sklenic a na vrch umístíme zbylý vepřový tuk
- Tuk paštiku zakonzervuje a dodá jí šmrnc!
Paštika je výborná se slanými krekry, jako pohoštění, když k vám přijde návštěva. A pokud k vám náhodou míří návštěva, která není milovníkem masa, určitě nepohrdne jednou z těchto vegetariánských pomazánek.