Ochutnejte klasický řecký salát se šťavnatým grilovaným vepřovým masem a chutným krémovým dresinkem a marinádou v jednom. Spolu s čerstvou zeleninou si tak hravě vykouzlíte rychlé jídlo ideální pro horký letní večer.
Ingredience:
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1 a 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 šálek 18 % smetany
- 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- vepřová panenka nebo vykostěné vepřové kotlety nakrájené na 1 cm
- 1/4 šálku řeckého jogurtu
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1/2 okurky, nakrájená na kostičky
- 1/4 červené cibule, nasekané
- 6 šálků natrhaného římského salátu
- 1/4 šálku rozdrobeného sýra Feta
- 12 černých oliv
- nakrájená čerstvá máta (volitelně)
Postup
- V odměrce nebo míse smíchejte česnek, oregano, sůl, pepř a smetanu.
- Postupně zašlehejte citronovou šťávu (směs zhoustne).
- Vepřové maso vložte do uzavíratelného plastového sáčku nebo mělké misky.
- Přidejte 1/3 šálku smetanové směsi a vepřové maso v ní pořádně obalte.
- Utěsněte sáček nebo přikryjte misku a dejte do chladničky alespoň na 15 minut nebo až na 1 den.
- Zbylou smetanovou směs zvlášť přikryjte a dejte do lednice vychladit.
- Gril předehřejte na střední teplotu.
- Vepřové maso vyjměte z marinády, dejte ho na namazaný gril, přikryjte a grilujte z každé strany 3 až 4 minuty.
- Nechte 5 min odpočívat.
- Řecký jogurt vyšlehejte do vyhrazené smetanové směsi.
- Ve velké míse smíchejte řapíkatý celer, červenou papriku, okurku a cibuli; přilijte polovinu smetanové směsi a promíchejte.
- Rozdělte římský salát na servírovací talíře, na něj dejte zeleninovou směs, pak vepřové maso.
- Zalijte zbylou smetanovou směsí a posypte sýrem feta, olivami a mátou (pokud používáte).