Vydatné lívance zalité omáčkou ze slaného karamelu, servírované s jablky a nasekanými pekanovými ořechy, vaše rodina rozhodně ocení a už nikdy nebude chtít k snídani nic jiného!
Ingredience:
- 175 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 velké vejce
- 175 ml mléka
- 75 g másla
- 120 g slaného karamelu (kupte si pro zjednodušení již hotovou omáčku)
- 1 velké jablko
- 50 g pekanových ořechů
Postup
- Jablko oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Pekanové ořechy nahrubo nasekejte.
- Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy a vmíchejte cukr.
- Rozšlehejte vejce a mléko.
- Mokré přísady postupně zašlehávejte do suchých a odstraňujte hrudky.
- Rozpusťte 2 lžíce másla a vmíchejte do směsi.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu zbývajícího másla.
- Do pánve nalijte 4 polévkové lžíce těsta a vytvořte 4 lívance.
- Smažte na středním ohni 2–3 minuty.
- Otočte je a smažte další 2 minuty, poté stáhněte z ohně a udržujte v teple.
- Opakujte, dokud nevytvoříte 12 lívanců.
- Zahřejte karamelovou omáčku podle pokynů na sklenici.
- Na každý servírovací talíř naskládejte 3 lívance a posypte plátky jablka.
- Lívance přelijte karamelovou omáčku a posypte pekanovými ořechy.