Tyto lehké a nadýchané lívance jsou skvělou volbou na víkendový brunch. Zkuste do těsta přidat velkou hrst čerstvých borůvek, abyste docílili dokonalosti!
Ingredience:
- 135 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 130 ml mléka
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla (nechte mírně vychladnout) nebo olivového oleje plus navíc na smažení
K servírování:
- javorový sirup
- máslo
Postup
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
- V samostatné misce nebo džbánu lehce prošlehejte mléko s vejcem a poté zašlehejte rozpuštěné máslo.
- Nalijte mléčnou směs do moučné směsi a pomocí vidličky šlehejte, dokud nebudete mít hladké těsto.
- Jakékoli hrudky brzy zmizí s trochou míchání.
- Těsto nechte pár minut odstát.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním plameni a přidejte kousek másla.
- Když je rozpuštěné, přidejte naběračku těsta (nebo dvě, pokud je vaše pánev dostatečně velká, aby se na ní daly smažit dva lívance současně).
- Počkejte, až horní část lívance začne bublat, pak ho otočte a smažte, dokud nebudou obě strany dozlatova hnědé a dokud lívance nevyroste zhruba na 1 cm.
- Opakujte, dokud nespotřebujete celé těsto.
- Podávejte s trochou javorového sirupu a máslem.