Vychutnejte si zdravou kombinaci zeleniny a obilovin v tomto lahodném receptu. Je přímo dokonalý zážitek jíst tyto závitky rukama a namáčet je do lahodného tzatziki dipu. Užijte si ho!
Ingredience:
- ½ šálku bulguru
- 4 polévkové lžíce + 1 lžička olivového oleje
- ½ hrnku najemno nakrájené cibule
- ¼ šálku najemno nakrájené červené papriky
- 1 jarní cibulka, nasekaná
- 1/4 šálku sušených rajčat
- 1 malé rajče, nastrouhané
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- šťáva z půlky citronu
- 1/2 čajové lžičky + navíc mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 čajové lžičky sladké papriky
- ½ čajové lžičky sušeného oregana
- ½ čajové lžičky sušené bazalky
- 1 čajová lžička + navíc sušeného kopru
- 10 – 15 listů černé kapusty (asi 1-2 svazky)
- 1 šálek řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1/4 okurky, nastrouhané
Postup
- Do pánve na středně vysokém plameni přidejte 2 lžíce olivového oleje, cibuli a červenou papriku.
- Restujte 2 minuty.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku, promíchejte a vařte další minutu.
- Přidejte bulgur a vařte další minutu.
- Přidejte 1 šálek vody a promíchejte.
- Směs přiveďte k varu a poté snížte plamen.
- Dochuťte solí, pepřem a paprikou.
- Přiklopte pokličkou a vařte 10–15 minut, nebo dokud se voda nevsákne a bulgur neuvaří.
- Odložte stranou vychladnout.
- V samostatném hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte kapustu a sušená rajčata.
- Duste asi 20 minut.
- Kapusta i sušená rajčata změknou.
- Odstraňte z tepla a sceďte.
- Opláchněte studenou vodou.
- Když směs bulguru vychladne, vmíchejte zbývající 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžíci rajčatového protlaku, citronovou šťávu, nasekanou jarní cibulku, 1 nasekaný stroužek česneku, kopr, oregano, bazalku a rajčata.
- Uvařená sušená rajčata nakrájejte nadrobno a přidejte je do bulguru.
- Směs bulguru míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
- Ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte.
- Rozložte každý list kapusty tak, aby jeho vnitřní okraj směřoval nahoru.
- Vezměte 1-2 polévkové lžíce bulgurové směsi a položte ji na spodní konec dlouhého listu kapusty.
- Zarolujte list přes směs a utvořte závitek.
- Sklopte strany závitku dovnitř a rolujte, dokud nedosáhnete konce.
- Pokračujte se zbývajícími listy.
- Na jogurtovou omáčku smíchejte jogurt, okurku, zbývající 1 nasekaný stroužek česneku, trochu soli a kopru a 1 lžičku olivového oleje.
- Podávejte spolu s kapustovými rolkami.
Recepty na kapustové polévky mohou být vegeriánské, veganské a nebo s masem či s uzeninou.
My vám ukážeme ty nejlepší z nich ve všech variantách a vybere si opravu každý. Načerpejte inspiraci a vyzkoušejte něco nového!