Udělejte si k snídani tyto veganské ovesné lívance a začněte váš den zdravě. Jsou vydatné a neuvěřitelně jednoduché, bez vajec a bez mléka.
Ingredience
- ¾ šálku ovesných vloček
- 1,5 šálku ovesného mléka
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje a navíc na smažení
- ½ šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- 3 lžíce krystalového cukru
- ¼ lžičky mořské soli
- 1 lžíce jablečného octa
- 1,25 šálku čerstvých nebo mražených borůvek
Postup
- Zahřejte litinovou pánev na středně nízkém až středním plameni.
- Papírovou utěrkou na ni natřete trochu oleje.
- Ve střední misce smíchejte ovesné vločky a 1 šálek ovesného mléka.
- Dejte do mikrovlnné trouby na vysokou teplotou po dobu 1 minuty a 30 sekund.
- Vyjměte z mikrovlnné trouby a promíchejte.
- Vmíchejte slunečnicový olej.
- Dejte stranou a nechte pár minut vychladnout.
- V samostatné velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a sůl.
- Ve směsi vytvořte ďůlek a vidličkou do něj vmíchejte směs ovesných vloček a mléka.
- Pomalu vmíchejte ocet a zbývající ½ šálku ovesného mléka, přidávejte asi 2 polévkové lžíce najednou.
- Možná nebudete potřebovat celý půl šálek.
- Těsto by mělo být husté a když ho upustíte na pánev, mělo by se pomalu formovat do tvaru kruhu za pomocí lžíce, kterou těsto jemně rozetřete.
- Když je vaše pánev rovnoměrně předehřátá (asi 10 minut, pokud používáte litinu), nalijte na ni ¼ šálku těsta a zadní stranou lžíce těsto zlehka rozetřete, aby vznikl kruh.
- Rychle na něj položte asi 10 borůvek.
- Snažte se nedávat borůvky na okraj lívanců.
- Zalijte ještě trošičkou těsta, aby částečně pokrylo borůvky.
- Smažte, dokud okraje lívanců nezačnou hnědnout a neobjeví se na nich bublinky, asi 5 minut.
- Možná budete muset upravit teplotu na středně nízkou, aby se lívance nepřipálily.
- Mějte na paměti, že se tyto lívance smaží pomaleji než běžné lívance, protože jsou hutné a neobsahují žádné vejce.
- Jakmile jsou lívance hotové, opatrně je otočte špachtlí a smažte, dokud na spodní straně nezhnědnou, ještě asi 3-4 minuty.
- Přeneste na mřížku na chlazení dortů a volně zakryjte alobalem.
- Možná je budete chtít nechat teplé v troubě, než usmažíte zbylé lívance.
- Pokračujte s dalším olejem a zbývajícím těstem.
- Mělo by vám to vyjít na cca 6 lívanců, záleží, jak velké budou.
- Podávejte s javorovým sirupem a jakýmkoli jiným doplňkem dle výběru.