Pokud se má recept opravdu povést, potřebujete dobře zralé banány, ideální jsou ty, které již mají téměř hnědou slupku a jsou tak říkajíc přezrálé.
Ingredience:
- 70 g rozpuštěného nesoleného másla
- 195 g hladké mouky
- 100 g přírodního cukru
- 1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky mořské soli
- 3 zralé středně velké banány
- 1 vejce velikosti L
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 130 g čokoládových lupínků
Postup:
- Banány zbavíme slupky, dáme do misky a pomocí vidličky důkladně rozmačkáme.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Do jednotlivých otvorů formy na muffiny dáme papírové košíčky.
- Ve velké míse promícháme mouku, přírodní cukr, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Do jiné misky dáme rozpuštěné máslo, rozmačkané banány, vejce, vanilkový extrakt a šleháme, dokud není směs světlejší a napěněná.
- Banánovou směs přelijeme do misky se suchými přísadami a vidličkou jemně mícháme, aby se suroviny promísily, ale těsto nebylo zamíchané až příliš.
- Nakonec opatrně vmícháme čokoládové lupínky.
- Košíčky na muffiny naplníme hotovým těstem jen do 3/4 a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 20 až 25 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli jsou dost upečené.
- Hotové muffiny necháme po vyjmutí z trouby cca 15 minut odpočívat a poté je přendáme na kuchyňskou mřížku do úplného vychladnutí.
- Kdo chce, může je před servírováním poprášit cukrem, ozdobit tuhou šlehačkou nebo nechat tak jak jsou.