Tato zelenina je pro pečení jako stvořená. Každému těstu dodá potřebnou vlhkost, takže je dokonale vláčné a má úžasnou konzistenci. Jakmile tyto muffiny ochutnáte spolu se svými blízkými, hned se po nich zapráší.
Ingredience:
- 2 velká vejce
- 1 a 1/3 hrnku krystalového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 hrnky strouhané cukety
- 3/4 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
- 2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 – 3 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek rozinek (lze použít i sušené brusinky)
Postup:
- Nejdříve předehřejeme troubu na 175 stupňů.
- Ve velké míse našleháme vejce s vanilkovým extraktem a cukrem. Přidáme nastrouhanou cuketu a rozpuštěné máslo. Znovu promícháme.
- Do samostatné misky nasypeme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, sůl a promísíme.
- K cuketě přihodíme nasekané vlašské ořechy, rozinky a přisypeme sypkou směs. Promícháme pomalu, aby nebylo těsto až moc zamíchané.
- Formu na muffiny postříkáme olejovým kuchyňským sprejem a každý otvor zaplníme těstem až nahoru.
- Vložíme na střední rošť do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 – 30 minut. Povrch by měl být zlatavě hnědý.
- Špejlí vyzkoušíme, jestli je střed muffinů upečený. Pokud ano, vyjmeme plech z trouby a necháme 5 minut odpočívat.
- Potom vyjmeme muffiny z formy a necháme dalších 20 minut chladnout.