Tato italská polévka má velmi bohatou chuť, je vydatná a zdravá. Mnozí si ji připravují na Nový rok, ale je to skvělý recept pro celé zimní období.
Ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká kuchyňská cibule
- 2 lžičky nakrájeného čerstvého oregana
- 4 velké stroužky česneku
- 1 středně velká máslová dýně
- 4 středně velké cukety
- 1 hrnek zmražených kukuřičných jader
- 1 plechovka nakrájených rajčat (400 g)
- 2 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- listy mangoldu z 1 svazku
- 1 lžička mořské soli
- 1 plechovka konzervovaných červených fazolí
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 hrnku čerstvě strouhaného parmazánu
Postup:
- Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Cuketu nakrájíme na kostičky.
- Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na stejně velké kostky o velikosti cca 1 x 1 cm.
- Ve velkém hrnci zahřejeme olej na středně vysokém ohni. Přihodíme cibuli a několik minut restujeme, aby změkla.
- Přisypeme oregano, česnek a 1 minutu restujeme. Vmícháme dýni, cuketu, kukuřici a dalších pár minut restujeme.
- Jakmile je zelenina měkká, odstavíme stranou. Do nádoby mixéru nalijeme plechovku rajčat a 1 hrnek vývaru, rozmixujeme dohladka.
- Takto hotovou směs vlijeme do hrnce se zeleninou a vrátíme zpět na plotnu. Zalijeme zbývajícím vývarem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme zhruba 20 minut.
- Přidáme mangold, fazole a promícháme. Vaříme chvilku, než začne mangold vadnout. To zabere cca 5 minut.
- Odstavíme, osolíme, opepříme a rozdělíme do misek. Posypeme parmazánem a můžete podávat.