Silné a nadýchané borůvkové lívance z kefíru se perfektně hodí třeba na víkendový brunch, ale skvělé jsou i jako sladká večeře. Navíc jsou bez lepku! Užijte si je.
Ingredience
- 1 šálek + 1 polévková lžíce bezlepkové ovesné mouky (rozmixované v mixéru)
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 šálek + 1 polévková lžíce neslazeného kefíru dle vašeho výběru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (1 na těsto a 1 na smažení)
- 1,5 lžíce kokosového cukru (nebo cukru dle vašeho výběru)
- 1 velké vejce
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1 šálek čerstvých borůvek
Postup
- Smíchejte suché přísady (ovesnou mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu, kokosový cukr a mořskou sůl) a dobře promíchejte.
- Smíchejte mokré přísady: kefír, kokosový olej, vejce, vanilku.
- Dobře promíchejte vidličkou.
- Začněte předehřívat nepřilnavou pánev na středně vysokém ohni.
- Mokré přísady pomalu vmíchejte do suchých přísad a šlehejte, abyste se vyhnuli hrudkám.
- Vyzkoušejte těsto, nemělo by být příliš tekuté, protože má být nadýchané a trochu hustší.
- Pokud je příliš tekuté, přidejte trochu mouky, začněte 1 polévkovou lžící.
- Pokud je příliš husté, přidejte 1 polévkovou lžíci kefíru a ještě trochu rozpuštěného kokosového oleje.
- Opatrně přimíchejte borůvky.
- Do pánve přidejte 1 polévkovou lžíci kokosového oleje a nechte rozpustit.
- Poté pomocí kuchyňské papírové utěrky nasákněte přebytek oleje.
- Když pánev po 2-3 lívancích schne, použiji k navlhčení stejnou papírovou utěrku namočenou v kokosovém oleji.
- Na pánev přidejte něco málo přes 1 polévkovou lžíci těsta a mírně ho rozprostřete do kruhu.
- Smažte z obou stran dozlatova.
- Užijte si je teplé s javorovým sirupem nebo mandlovým máslem.