Perfektní pokrm, který můžete servírovat k snídani, večeři, ale také jako dezert, když ho budete podávat například se zmrzlinou a jahodovým přelivem. Dobrou chuť!
Ingredience
- 120 g hladké mouky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1,25 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 šálek plnotučného jogurtu
- 2 velká vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
- 1/4 až 1/3 šálku plnotučného mléka, volitelně
- slané máslo, javorový sirup, med a/nebo džem k podávání
K podávání
- slané máslo
- javorový sirup
- džem
- med
Postup
- Na středně vysokém ohni rozehřejte velkou pánev.
- Pravidelně ji otáčejte, abyste se ujistili, že je rovnoměrně zahřátá.
- Jakmile je pánev horká, stáhněte plamen na střední teplotu a udržujte horký povrch. (Chcete, aby na ní kapka vody poskakovala, ale nestříkala, to je pak příliš horká.)
- Správná teplota a udržení rovnoměrné teploty pánve je klíčem k dobře udělaným lívancům.
- Zatímco se pánev zahřívá, připravte si těsto.
- Ve střední míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- V jiné míse smíchejte jogurt a vejce.
- Přidejte směs jogurtu a vajec do směsi mouky a promíchejte.
- Vmíchejte rozpuštěné máslo nebo olej.
- Pokud je těsto příliš husté (což se může stát na základě konzistence použitého jogurtu), pomalu přidávejte 1/4 až 1/3 šálku mléka.
- Nastříkejte olej na pánev.
- Lžící těsto dávejte na pánev a tvořte lívance, které smažte, dokud se na jejich povrchu nevytvoří bublinky, asi 2 minuty.
- Špachtlí překlopte lívance a smažte, dokud nebudou dozlatova – asi další 2 minuty.
- Pracujte po dávkách a smažte pouze tolik lívanců, kolik se jich na pánev vejde, aniž by se sebe navzájem dotýkaly.
- Přeneste lívance na talíř a podávejte horké s máslem, javorovým sirupem, medem nebo džemem.
Inspirujte se i našimi recepty na palačinky 12x jinak! Přinášíme vám slané i sladké varianty.