Výborná krémová omáčka ze smetany, dijonské hořčice a žampionů se s jehněčími ledvinkami krásně doplňuje. Servírujte například s bramborovou kaší, rýží nebo zeleninou.
Ingredience
- 12 jehněčích ledvinek
- 80 g másla
- 4 šalotky, nakrájené
- 1 pórek, nakrájený
- 3 stroužky česneku, nakrájené
- 4 plátky neuzené slaniny, nakrájené na malé kousky
- 125 g žampionů, nakrájených
- 200 ml suchého bílého vína
- 100 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 200 ml silné smetany
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného estragonu
- sůl
- mletý černý pepř
- hrst čerstvé petrželky, nasekané
Postup
- Očistěte a připravte si ledvinky.
- Do hluboké pánve dejte 30 g másla a ledvinky opékejte na prudkém ohni 1 minutu z každé strany, aby jen zhnědly.
- Sceďte a dejte stranou.
- Pánev osušte papírovou utěrkou, poté na středně vysoké teplotě opékejte šalotku a pórek na zbylém másle 3 minuty.
- Přidejte česnek, slaninu a houby a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.
- Přidejte víno a za častého míchání vařte, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Vmíchejte vývar, hořčici a smetanu.
- Poté přidejte zpět ledviny.
- Dobře promíchejte a po dvou minutách přidejte tymián a estragon.
- Osolte a opepřete dle chuti.
- Vše na závěr zamíchejte, ozdobte petrželkou a podávejte s vámi zvolenou přílohou.