Delikátní čočkový salát s kuřecím masem, vlašskými ořechy a krémovou zálivkou se stane vaším oblíbeným zdravým pokrmem, který si rádi budete připravovat pořád a pořád dokola.
Ingredience
- 2,5 šálků sušené zelené čočky
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na čtvrtky
- 1 střední cibule
- 3 celé stroužky česneku
- 6 šálků kuřecího vývaru (nebo vody)
- 1 bobkový list
- ½ šálku petrželky, nasekané
- 4 šálky rukoly, baby špenátu nebo jiného salátu (volitelně)
- 3 šálky vařeného kuřete, nakrájeného na kostky
- 1 šálek jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
- 1 šálek polovin nebo kousků vlašských ořechů
Na dresink:
- 1/3 šálku bílého vína nebo jablečného octa
- 3 stroužky česneku, oloupané
- ½ lžičky dijonské hořčice
- ½ šálku olivového nebo řepkového oleje
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
Postup
- Čočku propláchněte a přendejte do velkého hrnce.
- Přidejte mrkev, cibuli, 3 celé stroužky česneku, kuřecí vývar (nebo vodu) a bobkový list.
- Přiveďte k varu na středním ohni.
- Zredukujte na mírném plameni, odstraňte jakoukoli pěnu, přikryjte a vařte asi 20 minut nebo dokud čočka nezměkne, ale zachová si tvar.
- Zatímco se čočka vaří, smíchejte přísady na dresink v mixéru.
- Rozmixujte do krémova a dejte stranou.
- Jakmile je čočka uvařená, sceďte a zlikvidujte mrkev, cibuli, česnek a bobkový list.
- Vložte čočku do velké mísy, přidejte dresink a jemně promíchejte.
- Přidejte do čočky kuřecí maso, promíchejte a dejte do lednice na 1 hodinu nebo přes noc.
- Těsně před podáváním přidejte rukolu, jarní cibulku, vlašské ořechy a petrželku.
- Podle potřeby podávejte na salátu.
Inspirujte se našimi vynikajícími recepty na kuřecí saláty včetně luxusních dresinků.