Salát z francouzské čočky a červené řepy je neuvěřitelně všestranné jídlo, které lze podávat jako hlavní chod k obědu i jako jednoduchou přílohu na party či zahradním grilování.
Ingredience
Na salát:
- 1/2 šálku zelené francouzské čočky, nevařené
- 1 šálek vody
- 1 bobkový list
- 4 střední řepy
- 1/3 šálku rozdrobeného kozího sýra
- 1/4 šálku červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1 hrstka petrželky, nahrubo nasekaná
- 1 malá hrst pažitky, nasekaná
Na zálivku:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Každou řepu omyjte a volně zabalte do alobalu a pečte v troubě 1 hodinu, dokud nebude řepa měkká.
- Zatímco se řepa peče, přidejte 1/2 hrnku čočky a 1 šálek vody do hrnce s bobkovým listem a přiveďte k varu.
- Stáhněte na mírný plamen a vařte 20 minut, dokud čočka nebude měkká, ale ne kašovitá.
- Jakmile je čočka uvařená, sceďte přebytečnou horkou vodu, dobře opláchněte studenou vodou a dejte stranou vychladnout.
- Po upečení řepu vyjměte z trouby a nechte ji v alobalu vychladnout.
- Zatímco řepa a čočka chladnou, připravte si zálivku.
- Přidejte všechny přísady do sklenice nebo misky a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Po vychladnutí jemně odstraňte slupku z každé řepy, měla by jít snadno stáhnout, když je řepa upečená.
- Jakmile je slupka odstraněna, nakrájejte pečenou řepu na kousky o velikosti sousta.
- Až řepa a čočka úplně vychladnou, dejte je do velké mísy a přidejte nakrájenou cibuli.
- Promíchejte.
- Zalijte zálivkou a promíchejte.
- Přidejte rozdrobený kozí sýr a čerstvé bylinky, dochuťte solí a pepřem podle chuti a před podáváním ještě jednou promíchejte.
- Dobrou chuť!