Naučte se dělat džemy z bezových květů s jablečnou nebo pomerančovou šťávou. Jsou jemné a neuvěřitelně aromatické a každý si je zamiluje!
Ingredience
- 8-10 velkých bezových květů
- 750 ml čisté jablečné šťávy bez přidaného cukru (nebo pomerančové šťávy bez přidaného cukru)
- 500 g krystalového cukru
- 1 polévková lžíce pektinu
- 1 citron
Postup
- Zatřeste květy nad umyvadlem, abyste odstranili veškerý hmyz nebo prach.
- Dejte do velké mísy a zalijte šťávou.
- Mísu přikryjte a nechte 24 hodin odstát na chladném místě (ne v lednici).
- Vložte malý talíř do mrazničky; budete ho potřebovat ke kontrole, zda je džem ztuhlý.
- Sterilizujte sklenice a víčka a položte je dnem vzhůru na čistou kuchyňskou utěrku.
- Ochucenou šťávu přeceďte přes jemné sítko do velkého hrnce.
- Přidejte citronovou šťávu.
- Smíchejte cukr a pektin v malé misce.
- Vždy se řiďte instrukcemi na obalu vašeho pektinu!
- Pokud se pokyny týkající se potřebného množství pektinu, způsobu použití nebo doby vaření liší od těch v receptu, dodržujte pokyny na obalu.
- Do šťávy v hrnci zašlehejte směs cukru a pektinu.
- Za častého míchání přiveďte k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, vařte 4 minuty za stálého míchání.
- Odstraňte hrnec z plotny.
- Na talíř, který jste měli v mrazáku, nalijte pár kapek džemu.
- Pokud ztuhnou téměř okamžitě, je džem hotový.
- Pokud zůstanou po minutě tekuté, povařte džem další minutu a znovu zkontrolujte.
- Nepřevařujte, nebo příliš ztuhne.
- Nalijte džem do sterilizovaných sklenic.
- Je vhodnější použít zavařovací trychtýř; díky tomu je plnění lépe zvládnutelné a bezpečnější.
- Sklenice uzavřete a nechte vychladnout.
- Skladujte na tmavém chladném místě, jako je sklep nebo spíž.
- Vydrží minimálně 6 měsíců až 1 rok.
- Jakmile sklenici otevřete, uchovávejte ji v chladu a spotřebujte do 2-3 týdnů.
Máme pro vás také recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!