Tento sirup je výborný rozředěný vodou. Jeho luxusní specifická chuť je dána použitou surovinou – čerstvými květy. Připravte si ho vy!
Ingredience
- 40 bezových květů
- 80 g kyseliny citronové
- 3 citrony
- 2 kg krupicového cukru
Postup
- Natrhané bezové květy opatrně omyjte, abyste z nich nesmyli všechen pyl.
- Dejte vařit asi 2,5 litru vody, vsypte kyselinu citronovou a nechte vychladnout.
- Květy a na kolečka nakrájený omytý citron dejte do vyšší nádoby a zalijte vychladlou vodou s kyselinou citronovou.
- Překryjte utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.
- Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do hrnce.
- Vsypte cukr v poměru 1 litr tekutiny na 1 kg cukru.
- Zahřejejte a občas zamíchejte, až se cukr úplně rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
- Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených sterilizovaných láhví, uzavřete víkem a nechte vychladnout – nejlépe dnem vzhůru.
- Láhve se sirupem uskladněte na tmavším a chladnějším místě.
- Neotevřený sirup by měl vydržet až 365 dní, po otevření v ledničce pak maximálně týden.