Čokoládovo-cuketové řezy bez lepku

Čokoládovo-cuketové řezy bez lepku

Tato bezlepková buchta z čokolády a cuket je snad nejvláčnější a chuťově nejbohatší moučník vůbec! Vyzkoušejte a uvidíte sami.

Ingredience

Na buchtu:

  • 85 g hořké čokolády, nasekané
  • 112 g rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  •  280 g univerzální bezlepkové mouky
  • 1 lžička xanthanové gumy (vynechejte, pokud ji vaše směs již obsahuje)
  • 27 g neslazeného holandského kakaa
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 vejce pokojové teploty, rozšlehané
  • 1/2 šálku teplé vody
  • 330 g nastrouhané cukety (asi 2 velké nebo 3 středně velké cukety)

Na polevu:

  • 230 g hořké čokolády, nasekané
  • 1/2 šálku silné smetany ke šlehání

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C.
  2. 23 cm čtvercový pekáč vymažte nebo vyložte pečícím papírem a dejte stranou.
  3. Dejte 85 g nasekané čokolády do malé, tepelně bezpečné misky nad hrnec s vroucí vodou (ujistěte se, že se mísa nedotýká vody).
  4. Míchejte, dokud se téměř veškerá čokoláda nerozpustí.
  5. Sejměte z ohně a míchejte, dokud se veškerá čokoláda nerozpustí a nebude hladká.
  6. Přidejte olej a vanilku, promíchejte a spojte a nechte krátce vychladnout.
  7. Do velké mísy dejte mouku, xantanovou gumu, kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a cukr a prošlehejte, aby se vše dobře spojilo.
  8. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a olejovou směs a promíchejte.
  9. Přidejte vejce a vodu a promíchejte.
  10. Těsto bude husté.
  11. Přidejte nastrouhané cukety a promíchejte.
  12. Těsto naškrábejte do připravené formy a navlhčenou stěrkou nebo nožem uhlaďte do rovnoměrné vrstvy.
  13. Umístěte formu doprostřed předehřáté trouby a pečte asi 30 minut, nebo dokud párátko vložené doprostřed nevyjde jen s několika navlhčenými drobky.
  14. Vyjměte buchtu z trouby a nechte ve formě vychladnout alespoň 20 minut.
  15. Jakmile je buchta vychladlá, připravte si polevu.
  16. Nasekanou čokoládu vložte do středně velké mísy.
  17. V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
  18. Nakrájenou čokoládu zalijte smetanou a nechte pár minut odležet, aby se čokoláda začala rozpouštět.
  19. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a poleva není hladká.
  20. Okamžitě rovnoměrně nalijte na vrch buchty.
  21. Nechte sedět při pokojové teplotě, dokud poleva nezaschne.
  22. Pro pevnější polevu vložte buchtu na 30 minut do lednice a poté nakrájejte na čtverečky a podávejte.
Bezlepkový řez z cuket a čokolády servírovaný na talířku s vidličkou.
www.glutenfreeonashoestring.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.