Tato jednoduchá pomazánka je inspirována tradičním řeckým uzeným lilkovým dipem, my však místo lilku použijeme cuketu, s kterou je pokrm neméně chutný.
Ingredience
- 3 cukety
- 2 lisované stroužky česneku
- 1 polévková lžíce citronové šťávy nebo červeného vinného octa
- špetka soli
- špetka pepře
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky (rozdělené na dvě části)
- 1/4 šálku rozdrobeného sýru Feta
- 2 lžíce strouhaného sýru Romano
Postup
- Předehřejte si plynový nebo uhlíkový gril na středně vysokou teplotu.
- Umístěte cukety na gril a otáčejte je každých 10 minut, dokud nebudou po stranách spálené.
- Celkový čas grilování by měl být asi 30 minut.
- Dejte cukety na talíř a nechte je dostatečně vychladnout, abyste s nimi mohli manipulovat.
- Sloupněte kůži a vyhoďte ji.
- Oloupané cukety dejte do cedníku na 30 minut, aby se vypustila přebytečná tekutina.
- Vložte cukety do misky spolu s česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem a rozmačkejte vidličkou a pořádně promíchejte.
- Přidejte polovinu petrželky, Fetu a znovu promíchejte.
- Ochutnejte a případně upravte koření.
- Přeneste do servírovací misky.
- Ozdobte strouhaným sýrem Romano a zbývající nasekanou petrželkou a podávejte s křupavým chlebem.
Pokud preferujete sladké, vyzkoušejte naše recepty na 4 vynikající cuketové buchty.